La coalició Junts a les eleccions europees, liderada per l'expresident Carles Puigdemont, ha presentat una querella per prevaricació administrativa contra dos vocals de la Junta Electoral Central, Andrés Betancor i Carlos Vidal. En l'escrit presentat als jutjats de Madrid, i al qual ha tingut accés l'ACN, es parla d'una «persecució política en tota regla» contra Puigdemont i els membres de la seva llista exiliats, Toni Comín i Clara Ponsatí, i s'acusa els dos vocals «de parcialitat» i «animadversió» contra l'expresident, així com d'un «desig d'aniquilar-lo com a adversari polític».

La querella arriba després que la JEC intentés impedir que Puigdemont, Comín i Ponsatí es poguessin presentar a les eleccions, una resolució que es va recórrer i van corregir els tribunals.

L'advocat Gonzalo Boye argumenta en el seu escrit que els dos querellats estaven «contaminats prèviament per les seves respectives posicions ideològiques i polítiques» i la seva «proximitat als partits polítics que van instar l'exclusió dels tres primers candidats de la coalició», Cs i el PP.

De fet, en l'escrit es constata que Andrés Betancor i Carlos Vidal són membres de la JEC a proposta de Cs i el PP, respectivament, i que tots dos s'havien pronunciat amb anterioritat i en termes «molt contundents i desfavorables» a través de missatges a Twitter i articles d'opinió en contra de Puigdemont i l'opció política que ell, Comín i Ponsatí representen.

En la querella, se citen diversos exemples dels comentaris fets amb anterioritat per Betancor i Vidal. Un d'ells és un article d'opinió publicat al diari Expansión el gener del 2018 per Betancor -reproduït al seu blog personal més tard- que du per títol «Puigdemont, inelegible».

Segons els lletrats Betancor «era conscient que sense un canvi legislatiu no se'ls podia declarar inelegibles» i, com que le canvi no s'havia fet, va «insistir, promoure i aconseguir» que se'ls exclogués en un acord de la JEC «obertament prevaricador».

Sobre Carlos Vidal, es reprodueixen diverses piulades, com ara una del 26 de juny del 2018 en què es mostrava contrariat amb els jutges del tribunal de Schleswig-Holstein arran de la decisió d'autoritzar la llibertat de Puigdemont. «Aquests jutges alemanys segueixen donant exemple del que creuen a Europa, dinamitant l'espai de seguretat, llibertat i justícia», resava el tuit de Vidal.

Els lletrats de la coalició consideren «inaudit» i «perillós» en termes democràtics que «aprofitant-se del seu infinit poder» en període electoral els querellats, «animats pel desig d'aniquilar els seus enemics polítics» dictessin una resolució el 28-A «obertament arbitrària i extravagant».