Les entitats per la preservació del patrimoni natural Meandre i Salvem el Pla de Bages ha enviat un qüestionari a tots els candidats a l'alcaldia de Manresa, tret de Vox, per saber la seva opinió i els projectes que tenen previst impulsar per defensar els espais naturals que queden sense urbanitzar del Pla de Bages i els corredors ecològics entre les conques dels rius Llobregat i Cardener.

Meandre i Salvem el Pla de Bages considera que la ciutat de Manresa hauria de «liderar i treballar amb els municipis veïns amb l'objectiu de preservar definitivament els valors naturals i agrícoles del Pla de Bages amb una visió d'ordenació supramunicipal».

Les dues entitats posen especial èmfasi en el terme municipal de Sant Fruitós de Bages, on creuen que els espais naturals estan en perill per la reserva de sòl industrial al terme. El Pla d'Ordenació del municipi santfruitosenc s'havia de debatre al ple municipal el març passat, però finalment es va retirar de l'ordre del dia.

Les entitats plantegen cinc qüestions als caps de llista de les candidatures de Manresa que consideren fonamentals. Demanen, per exemple, si estarien d'acord que els diferents municipis de la comarca treballessin en un pla per protegir l'espai natural «més enllà dels seus termes municipals individuals per un interès comú».

També demana què proposen fer al corredor natural Llobregat-Cardener. Per a les entitats «és vital per a la connectivitat ecològica del Pla de Bages» i en canvi està especialment afectat per activitats comercials i industrials, segons la seva opinió.

S'interessa, igualment, per la posició dels candidats a l'alcaldia de Manresa pel nou Projecte d'Ordenació Urbanística Municipal de Sant Fruitós de Bages. Els hi demana, així mateix, què s'hauria de fer amb les àrees industrials i comercials que no tenen cap mena d'activitat. Si mantenir aquest model o, per exemple, requalificar com a sòl no industrial aquells espais on no hi hagi hagut cap activitat durant un període de 10 anys.

Finalment argumenta que l'expansió de les àrees per a ús industrial o comercial «sense una clara visió territorial» poden afectar zones «habitualment usades per a l'oci i el gaudi de la natura per part de la gent que hi viu», a més a més de no contemplar aspectes com la biodiversitat i les estratègies contra el canvi climàtic.