D'aquesta manera, si no hi ha absències, els grups contraris als pressupostos sumarien 136 vots, tres més dels 133 necessaris per obtenir majoria al Senat. Els comptes retornarien d'aquesta manera al Congrés, on el PSOE no tindrà cap problema per aprovar-los amb el suport de les mateixes formacions que ja li van donar el 'sí' en la primera fase de tramitació dels comptes de Solbes. Si s'aprova el veto d'ERC, l'únic que quedarà per votar, el d'ICV, ja no se sotmetrà a criteri del ple.

Els republicans han anunciat aquest dimarts que no votarien a favor del veto que ha presentat el PP, i que s'abstindrien en el de CiU. Amb aquesta postura impediran que prosperessin els vetos d'aquestes formacions, que se sotmetran a votació abans del seu. El portaveu d'ERC al Senat, Carles Bonet, ho ha argumentat per les incompatibilitats manifestes en el cas del PP i per les diferències en l'estratègia amb CiU.

El vot dels quatre senadors d'ERC és la clau que ha fet possible que els pressupostos retornin al Congrés. En les últimes jornades la formació ha debatut sobre la conveniència de presentar un veto que és tan sols un gest polític i que, a la pràctica, beneficia Solbes i permet al govern espanyol no incorporar cap modificació als seus comptes. Bonet ho ha explicat al Ple del Senat. El veto del Senat, ha dit, és només un 'retorni's al remitent' però és també un gest necessari per posar de manifest l'oposició a uns comptes que no s'adeqüen a la realitat econòmica i que no compleixen l'Estatut.

Solbes admet que els pressupostos estan desactualitzats

En la seva intervenció davant el ple, el vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ha admès que les previsions de creixement en què es basen els seus comptes estan 'desactualitzades', però ha assegurat que són uns pressupostos 'perfectament preparats' i 'plenament vàlids' per afrontar la crisi i impulsar polítiques productives per tornar a créixer i generar ocupació.

Segon Solbes, més enllà d'una previsió d'ingressos, els pressupostos estableixen el marc de la despesa dissenyat en un moment en què el govern espanyol ja era 'plenament conscient' de la crisi, i permeten introduir estabilitat i seguretat. A més, segons Solbes, es tracta d'uns pressupostos que permeten incorporar les mesures excepcionals que, tot i que suposaran un increment del dèficit, són coherents amb els compromisos del Pacte d'Estabilitat amb la UE.

CiU, ERC i ICV recorden l'incompliment del finançament

Els portaveus de CiU, ERC i ICV han centrat l'argumentació dels seus respectius vetos en l'absència d'un acord de finançament autonòmic. Jordi Vilajoana (CiU) ha recordat que el finançament hauria d'haver estat pactat des del mes d'agost, però 'el govern espanyol ha estat incapaç de presentar una proposta de finançament ajustada al que estableix l'Estatut tan en el període previst de dos anys com en el termini de tres mesos que els ah atorgat el govern català'.

Vilajoana ha lamentat que els pressupostos ni tan sols incorporin les previsions respecte al finançament autonòmic, i ha recordat que els comptes de Solbes tampoc recullen les inversions en infraestructures que fixa l'Estatut. 'En aquests pressupostos', ha dit 'es compleix l'Estatut d'Andalusia, el d'Aragó i el de Castella i Lleó', però 'no compleix amb el previst a l'Estatut de Catalunya' i ni tan sols es té en compte el decàleg d'inversions de la Generalitat a l'hora d'assignar els 707 milions d'euros que no tenen projecte.

El portaveu d'ERC, Carles Bonet, també ha fet referència a l'incompliment del finançament. 'No sabem si és perquè el govern espanyol ha estat mandrós o està a l'espera de la sentència del Tribunal Constitucional', ha dit, però 'davant aquesta situació de bloqueig i d'incompliment la presentació d'un veto és l'única resposta possible'. Bonet també ha fet referència a la Llei de la dependència. ERC, ha dit 'ha provat de negociar' però 'no ha estat possible arribar a un acord'.

Per ICV el portaveu Jordi Guillot també ha justificat el veto per la manca d'un nou model de finançament per a Catalunya. Guillot ha recordat que l'executiu espanyol està incomplint una Llei i un mandat parlamentari i es queda 'tan ample'. 'Ningú dóna una explicació, no s'avança, i mentrestant la Generalitat de Catalunya no disposa de recursos per afrontar les seves responsabilitats', ha dit. Segons Guillot, 'aquesta deslleialtat institucional' és la que justifica el veto d'ICV, que també es basa en el convenciment que els pressupostos no són la resposta a la crisi.

El PP diu que els PGE són pura fantasmagoria

El portaveu del PP Francisco Utrera ha qualificat els pressupostos de 'pura fantasmagoria' perquè 'cada dia que passa assistim a un desmoronament' d'uns comptes que ja són 'ridículs' en la seva essència. Segons Utrera, l'executiu 'ignora' la realitat econòmica dels països en uns pressupostos que tan sols tenen com a objectiu 'complir un tràmit' i que no aporten 'cap confiança' a la societat espanyola.

Els pressupostos han arribat al ple del Senat gràcies al mecanisme vot ponderat que va permetre rebutjar-los en comissió la setmana passada. En aquella ocasió el representant del grup de l'Entesa, format pels senadors del PSC, ERC i ICV, va votar segons el criteri del seu grup majoritari, el PSC, en contra dels vetos que havien presentat dos dels membres del grup, ERC i ICV. Hi va haver empat a 13, però pel mecanisme ponderat va atribuir tots els vots dels senadors de l'Entesa al 'no' als vetos. Aquest dimarts, però, la votació en ple s'ha fet de forma individual i els vots dels senadors d'ERC i ICV s'ha sumat als de la majoria que ha donat suport al retorn dels comptes.