L'activista de drets humans i periodista Natalia Estemirova, que documentava els segrestos a Txetxènia, va ser segrestada i assassinada ahir, segons va informar la policia de la república nordcaucàssica russa d'Ingushetia. Estemírova va ser segrestada al costat del seu domicili a la capital txetxena, Grozni, i el seu cos va ser trobat hores després amb trets al cap i al pit a prop de l'autopista Kavkaz a la República Ingush, va afegir la font citada per les agències russes.

L'organització de drets humans Memorial, l'única que opera a Txetxènia i per a la qual treballava l'assassinada, va informar que, segons testimonis, Estemirova va ser segrestada ahir al matí per uns desconeguts que van fugir del lloc en un automòbil. "Li va donar temps a cridar que l'estaven segrestant", va assegurar, al seu torn, Tatiana Lokshina, activista de l'organització nord-americana Human Rights Watch a l'agència RIA-Nóvosti.

Estemirova, de 50 anys, es va dedicar des del començament de la primera guerra txetxena a documentar els segrestos, execucions sumàries, tortures i altres abusos contra civils, investigacions que utilitzen organitzacions internacionals. "No vam dubtar que el segrest té a veure amb la seva activitat professional", va assenyalar Lokshina, que va precisar que en els últims anys Estemirova "investigava casos molt perillosos".

Per la seva banda, el veterà activista i exdiputat Lev Ponomariov va qualificar l'assassinada "com la més professional defensora dels drets humans en el terreny" i va recordar que "havia rebut nombroses amenaces".