Avià ja té experiència en vestir-se de gala per rebre Marc Coma després del ral·li Dakar. La reunió de divendres a la nit, quan el pilot era campió virtual de la prova, destil·lava aquesta experiència forjada els darrers anys. "Hem de pensar on firmarà els autògrafs. Fa dos anys, em vaig passar dues hores aguantant l'escala. Hem de buscar una manera més fàcil", recordava, enriolat, el regidor d'Esports, Gerard Ortega.

I "el preu de les begudes ha de ser ajustat". I "d'una baguet en surten tres entrepans". "La talla S de la samarreta és la que es ven menys" i "les càmeres de televisió no poden instal·lar-se al mig del pàrquing, hem de destinar-los un lloc", eren algunes de les advertències que intercanviaven els organitzadors de la festa. Una trentena d'amics del pilot es van reunir a la sala d'exposicions de l'ajuntament del poble per preparar-li la festa de benvinguda i encara van continuar polint detalls al bar l'Ateneu.

La de divendres a la nit, però, no va ser la primera reunió per muntar la matinal festiva d'enguany. Era la trobada per concretar els aspectes més pràctics, perquè ja fa dies que a Avià es barrina com muntar una festa lluïda i especial. La celebració serà diumenge vinent, dia 23, que s'aprofitarà per inaugurar el circuit de motocròs Foc i Fuegu a la zona dels Arbres Blancs, amb una cursa popular on participarà Coma. També hi haurà la rua encapçalada pel pilot de KTM, a partir de les 12 del migdia, els parlaments i els autògrafs.

Com n'estàveu tan segurs, que Coma guanyaria aquesta edició del ral·li Dakar? "A Avià som tan ben parits que vam decidir muntar-li la festa tant si era campió com si no. Perquè se la mereix de qualsevol manera", va somriure Marc Serra, president del Motoclub Foc i Fuegu, mentre Lluís Mas, dels Amics del Motor d'Avià, assentia al seu costat. Aquestes entitats són dues de les organitzadores de l'acte, juntament amb el Cop de Pedal, el Motor Clàssic d'Avià i l'ajuntament, així com nombrosos voluntaris que any rere any participen en l'acte festiu. De totes maneres, a banda de fer la festa al marge del resultat final, també feia uns quants dies que es respirava una mena de tranquil·litat col·lectiva que Coma tornaria amb el triplet. "El Marc és un dels millors pilots i en aquest Dakar ha fet una actuació impecable. En les estratègies, en la navegació, en tots els aspectes", analitzava Marc Serra, que va continuar: "és molt metòdic. Aquesta és una de les seves grans qualitats. I com que sap que l'organització és francesa, ha callat i ha fet la seva cursa. S'havia preparat molt bé per guanyar".

Les tertúlies de l'Stop

"Cada matí fem tertúlia al bar. Durant tot l'any. La diferència és que durant el Dakar el Marc no és contertulià, sinó que és el tema de debat", explica Jordi Soler, conegut al poble com a Toi. "I quan se celebra el Dakar la tertúlia és apassionant", afegeix José Luis Trujillo, que regenta el bar l'Stop amb la seva esposa. "Comencem a primera hora del matí. I els clients es van rellevant i quasi podríem dir que enganxem amb el cafè de la tarda", somriu Trujillo.

A més a més, l'Stop té línia directa amb el Dakar. A les anàlisis del bar, entre els amics, companys i veïns de Coma, hi ha la contertuliana estrella, Queralt Morell, la companya del pilot. "Cada matí la Queralt ens porta notícies fresques del Marc i del que passa al Dakar. Podem fer una bona tertúlia amb tota aquesta informació", exclama content Trujillo.

Un poble televisat

I quan arriba la mítica prova del desert, Avià pràcticament també s'ha acostumat a conviure amb les càmeres i els micròfons. "L'altre dia va venir a gravar el canal Tele France 3", va explicar Jordi Soler. "Van fer una mica de reportatge i entrevistes pel poble i pel bar. Ens van preguntar com era el Marc, sobretot en el tracte personal", va detallar Trujillo.

I com és Marc Coma? "Fantàstic. Durant aquests anys no ha canviat gens. Té bona relació amb tothom. Sempre és molt natural", assenyala Trujillo del bar l'Stop, amb el gest de coincidència de Toi: "per a nosaltres és un gran orgull que el millor pilot de raids sigui del poble i sigui el nostre amic".