Amb un format molt semblant a les Skyrunner World Series (Copa del Món), la prestigiosa competició internacional de curses de muntanya s'organitza aquest any per primera vegada en l'àmbit de l'Estat espanyol i Andorra, i tindrà les millors competicions del moment, com les ultres Transvulcania, Ultra Mític Andorra, la marató de Zegama-Aizkorri, o el km vertical Cara Amón, i també la Cavalls del Vent, la prestigiosa ultra que es disputarà el setembre a l'entorn màgic del parc natural del Cadí-Moixeró i que enguany s'anomena Ultra Pirineu, amb sortida a Bagà.

El primer país que va arrancar amb aquestes sèries nacionals va ser França, que va incorporar el format l'any passat. La ISF (International Skyrunner Federation) ha decidit apostar per l'Estat espanyol i Andorra i aquest 2014 s'hi organitzaran unes Skyrunner National Series en les tres modalitats existents: ultra, sky (marató) i vertical. S'hi han adherit les millors curses de muntanya del moment, un total de 15 que tindran lloc durant l'any 2014, 10 a Catalunya, 2 a Andorra, 2 a les Canàries i 1 al País Basc. Totes tenen en comú els trets que identifiquen les Sky National Series: curses en alçada (+2.000 metres), respecte per l'entorn natural i la promoció dels valors tradicionals de la muntanya. Aquestes Sky National Series, a més, s'adhereixen al Mountain Parks, un segell de qualitat que indica que les curses tenen lloc en parcs naturals i es cuida especialment el respecte pel seu entorn.

Aquest 2014 les curses que en formaran part són, en vertical series: Cara Amón, Transvulcania Vertical Kilometer, Nit Pirineu i Sitja del Llop. En la modalitat sky series (SkyRace o Marató): Marató Montserrat, Marató Zegama-Aizkorri, SkyRace Vallibierna, SkyRace Comapedrosa, Marató Pirineu i Marató del Montseny. I en les ultra series: Transvulcania, Ultra del Montseny, Ultra Mític Andorra, Ultra Aigüestortes i Ultra Pirineu (antiga Cavalls del Vent). Els guanyadors de cada Sky National Series, en les tres modalitats seran premiats amb la inscripció i acomodació a primera prova de les Skyrunner World Series (Copa del del Món) del 2015.

Quatre proves a casa nostra

D'aquestes curses programades, destaquen les quatre que es disputaran a la Catalunya Central. La primera serà la Marató de Montserrat (Cursa de l'Alba), amb sortida de Collbató l'11 de maig; i al setembre, la Cavalls del Vent, enguany anomenada Ultra Pirineu, de 103 km amb sortida de Bagà el divendres 19 de setembre; aquell mateix cap de setmana tindrà lloc la Marató Pirineu, de 42, des de Bagà fins a Bellver (per alguns trams de l'Ultra Pirineu) i la Nit Pirineu, una sèrie de quilòmetres verticals nocturns de l'estació de la Molina al refugi Niu de l'Àliga amb un nivell positiu de 850 m.

Així doncs, aquestes noves SkyRunner National Series de l'Estat espanyol i Andorra tindran un circuit de luxe en l'àmbit de les curses de muntanya, a més del ja consolidat campionat d'Espanya promogut per la FEDME (Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada). La rigorosa organització i el criteri en la selecció de les curses ha posicionat les SkyRunner National Series com les més prestigioses del món, que aglutinen els corredors de màxim nivell internacional. Els campions mundials actuals de curses de muntanya en la distància sky (marató) són el ceretà Kilian Jornet i Stevie Kremer; Kilian Jornet i Emelie Forsberg en ultra (llarga distància), i Urban Zemmer i la igualadina Laura Orgué en els quilòmetres verticals.

Aquest circuit SkyRunner National Series està gestionat per Ocisport Serveis Esportius, empresa d'Igualada, i té el suport de la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya.