L'Agència Tributària ha remès un informe al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz en el qual considera que el FC Barcelona va cometre un delicte fiscal en evadir a Hisenda uns 9 milions d'euros en el fitxatge del brasiler Neymar da Silva. L'informe d'Hisenda confirma que el club, imputat ja per Ruz per un delicte fiscal, va deixar de pagar a les arques públiques aquests diners per la contractació de l'exdavanter del Santos.

El Barça ja va presentar a Hisenda una declaració complementària de 13,5 milions d'euros pel fitxatge de l'internacional brasiler, i podria ser que el procediment acabi en un pacte amb la Fiscalia. El club va explicar que el pagament d'aquella quantitat (concretament 13.550.830,56 euros) tenia com a objectiu "donar cobertura a les eventuals interpretacions que es poguessin donar a tots els contractes signats amb motiu del fitxatge del jugador Neymar". Segons el fiscal, el Barça va incórrer en un frau tributari de 9,1 milions d'euros, en no declarar degudament el pagament a les societats vinculades al jugador de 10 milions d'euros el 2011 i 27,92 milions el 2013 per assegurar-se el seu fitxatge.

Aquests 9,1 milions suposadament defraudats correspondrien al 24,75 % dels 37,9 milions que el Barcelona va pagar a les empreses de l'entorn de Neymar i que la fiscalia entén que no formen part del traspàs, sinó del sou del jugador i, per tant, han de ser considerats com a rendiment de treball.

El jutge Ruz conclou que Neymar tenia en el moment de fitxar pel conjunt blaugrana la condició fiscal de 'no resident', per la qual cosa l'obligació de tributar correspondria al pagador, el FC Barcelona, que hauria de practicar la retenció sobre l'ingrés íntegre de les retribucions abonades, en concret del 24,75 per cent dels rendiments" de l'internacional brasiler. El Codi Penal estableix una sanció de fins a sis vegades la quantitat defraudada. Amb relació a aquest cas, el jutge Pablo Ruz ha citat com a imputats l'expresident del Barça Sandro Rosell i el director general del club Antoni Rossich. Serà el primer cop que Rosell prestarà declaració com a imputat pel tema de Neymar des que el 22 de gener Ruz va admetre a tràmit la querella.