L'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell ha declarat avui que quan el club va depreciar una sèrie de jugadors el 2003, amb una pèrdua de 63 milions d'euros, "la vam clavar, perquè de tots els futbolistes que vam vendre, no en vam treure ni un euro, excepte de Riquelme, uns dos milions".

Sandro Rosell ha comparegut durant gairebé dues hores i quart avui a la Ciutat de la Justícia de Barcelona en el judici oral que s'està celebrant per la demanda contra la junta de Joan Laporta, en la qual es reclama a aquesta que cobreixi les pèrdues de 48 milions d'euros del còmput dels seus set anys de mandat.

L'empresari català ha tornat a assenyalar que quan va arribar a la presidència el 2010, "el club estava en fallida tècnica, perquè els fons propis eren negatius", i ha assenyalat que quan es va decidir que el representant de KPMG exposés davant l'assemblea de compromissaris el contingut de la 'due diligent' va ser per mostrar "la qualitat de les despeses" en què va incórrer la junta de Laporta.

L'expresident ha assegurat que no el mou cap animadversió contra Laporta, ni que tingui mala relació amb ell. "Les nostres decisions van ser per defensar el club", ha assenyalat.

Rosell, que va dimitir com a president el 23 de gener d'aquest any, ha apuntat que la valoració que va fer de jugadors quan era vicepresident esportiu del Barça el 2003 -i membre de la junta de Laporta- va ser perquè li ho va requerir el llavors vicepresident econòmic, Ferran Soriano.

L'expresident ha argumentat que quan uns nous gestors entren en una empresa cal fer una valoració dels actius "per si estan obsolets".

Rosell ha explicat que a petició de Soriano va fer una valoració "juntament amb el secretari tècnic, Txiki Begiristain", ha matisat, i la depreciació va ser de 63 milions d'euros.

"La vam clavar aquella depreciació, perquè de tots els jugadors que vam vendre no en vam poder treure ni un euro, excepte per Riquelme, que en vam treure dos o tres milions", ha assenyalat Rosell.

Aquest tipus de preguntes formulades pels quinze advocats dels disset exdirectius demandats pel Barcelona anaven dirigides a Rosell amb la intenció que el llavors vicepresident esportiu carregués amb la responsabilitat de què part de les pèrdues que va haver de suportar el club el 2003, i que van recaure finalment en la junta de Laporta, i evidenciés que va ser responsable també dels comptes pels quals el club al final ha presentat una demanda contra la junta sortint el 2010.

La demanda presentada pel Barcelona contra els directius de Laporta es fonamenta en el còmput negatiu dels set anys de mandat, i concretament pels exercicis del 2003 i 2010, clarament negatius.

El jutge, en el seu moment, no va creure oportú que Rosell, i quatre directius dimitits el 2005, entressin també en la demanda que va presentar el Barça per una acció de responsabilitat contra la junta sortint de Laporta.

D'una altra banda, en la seva declaració, Rosell ha dit que no va entendre perquè el Barcelona va vendre terrenys a la parcel·la de Sant Joan Despí, on el club ha construït la seva Ciutat Esportiva, cosa que va fer que en la campanya electoral del 2010 prometés als votants que recompraria la parcel·la.

Així va ser que quan va arribar a la presidència, Rosell va comprar la parcel·la a l'empresa MCM. "No entenc per què el club (en l'època de Laporta) va vendre una parcel·la a Sant Joan Despí i vam comprar a Viladecans, on ja teníem terrenys. Em va alegrar molt recuperar la parcel·la", ha recordat.

"Va ser absurda la compra a Viladecans. No ho fas ni que tinguis plusvàlues, perquè el Barça no ven", ha assenyalat Rosell, que ha assegurat que el projecte que havia ideat el Barça de Laporta, amb un parc lúdic, "era inviable perquè ho impedia la Generalitat i comptava amb el rebuig dels ecologistes", en resultar un terreny no edificable.

A més, Rosell ha assenyalat que quan va arribar a la junta el 2010 els terrenys on s'assenta el Miniestadi "estaven en procés de venda i ho vam haver de parar. El nostre sentiment és no vendre el nostre patrimoni. Hem de deixar als nostres fills més que no ens han deixat el nostre pares".

Quan se li ha preguntat per la venda de Yaya Touré al Manchester City, Rosell ha dit que la seva junta va ser la que va negociar la venda. "Ho vam fer en un dia. Necessitàvem diners urgentment", ha advertit l'expresident, que ha obviat que l'anterior junta no va poder materialitzar el traspàs perquè Laporta es va negar a pagar una elevadíssima prima a l'agent del futbolista, i per això la negociació es va dilatar per després del traspàs de poders entre la junta sortint i l'entrant.

Rosell ha assegurat que el procés contra la junta sortint, amb la demanda per una acció de responsabilitat social, se sustenta perquè "l'assemblea així ho va decidir", i no per animadversió contra els anteriors directius.

"Quan vam entrar al Barça (2010), ens vam trobar uns comptes sense l'informe d'auditoria i, sense aquest, els comptes no estan auditats", ha reafirmat, en la línia del que va explicar ahir en la seva intervenció Josep Maria Bartomeu, actual president blaugrana.

Finalment, Rosell s'ha queixat de la compra que va fer el Barcelona d'uns terrenys de Viladecans, al seu entendre, inservibles, que van haver de depreciar-se en el balanç "perquè no valien el preu pel qual es van comprar".

Els terrenys es van depreciar fins a cinc milions d'euros, amb un impacte de 14 milions negatius per al club.

"Vaig anar a parlar fins i tot amb l'alcalde de Viladecans per intentar vendre'ls. El projecte que havia realitzat el club ('Espai Barça') era inviable, perquè no tenia l'aprovació de la Generalitat i haguéssim tingut problemes amb els ecologistes. A més, hi havia un problema amb unes granotes o uns mosquits", ha indicat.