Als 86 anys va morir, ahir, el qui era darrer supervivent del Barça de les Cinc Copes, Gustau Biosca. Se li va retre un respectuós minut de silenci abans del partit d'anit amb el Celta de Vigo, al Camp Nou.

Biosca va jugar amb el Barça de la temporada 1950-51 a la 1957-58, quan una lesió el va obligar a una retirada prematura. Va formar part de l'equip del curs 1951-52 que ho va guanyar tot: la Lliga, la Copa, la Copa Llatina (precedent de Copa d'Europa), la Copa Eva Duarte i la Copa Martini Rossi. Era un central contundent i de gran força física, però alhora destacava per la seva gran col·locació, i la seva visió des de l'eix de la defensa li permetia fer passades precises des de llargues distàncies. L'equip tipus del Barça de les Cinc Copes era format per Ramallets, Martín, Biosca, Seguer, Gonzalvo III, Bosch, Basora, César, Vila, Kubala i Manchón.

En aquell mític equip, Biosca va compartir aventures i partits amb dos bagencs. Estanislau Basora, un dels millors extrems de la història del Barça, fill de la colònia Valls i que va morir el 2012. Jordi Vila, per la seva banda, era davanter centre, fort i rematador; fill de Santpedor, Joan Manuel Serrat li robava part de la glòria per la posteritat quan en la cançó Temps era temps va posar Moreno (que era reserva) en el seu lloc a la davantera. Vila va morir el 2011 a Menorca.

Biosca encara va ser company al Barça d'un altre bagenc, el jugador vilomarenc Isidre Flotats, que en la temporada 1952-53 va arribar de l'Espanyol i va ser cèlebre pels seus grans marcatges a Di Stéfano. Flotats va morir el mes de març d'aquest any als 87 anys.

Gustau Biosca havia nascut el 29 de febrer del 1928 a l'Hospitalet de Llobregat i es va formar als equips inferiors del Barça fins que el 1950 va fer el salt al primer equip. Va ser onze vegades internacional amb la selecció espanyola, i amb el Barça va aconseguir dues lligues, quatre Copes d'Espanya, la Copa Llatina i la Copa de Fires.

Va ser un jugador molt popular i mediàtic, sobretot quan va tenir una relació sentimental amb una folklòrica tan popular com Lola Flores. De caràcter obert i sempre a punt per a les bromes, Kubala i César van ser dos dels seus millors amics. Del 1993 al 2000 va formar part de la directiva del Barça.