L'espanyol d'origen etíop Alemayehu Bezabeh, campió d'Europa els anys 2009 i 2013, va finalitzar en tercera posició en la cursa d'enguany disputada ahir a Samokov (Bulgària), amb la qual cosa es va endur la medalla de bronze. Bezabeh va aconseguir també la medalla de plata de la prova per equips. Minuts abans, el combinat femení també havia pujat al mateix graó del podi.

Així, en la cursa individual, Bezabeh va cedir en l'últim quilòmetre davant els turcs Paul Kemboi Arikan i Ali Kaya, amb els quals va estar al capdavant de la cursa durant gairebé tota la prova. En la competició per equips, a més del tercer lloc de Bezabeh, el sisè de Mohamed Marhoum, el dotzè d'Antonio Abadía i el quinzè de Roberto Alaiz van fer pujar al podi Espanya, que s'havia proclamat campiona l'any passat.

Bezabeh, que viu normalment a la capital etíop, Addis Abeba, va tenir enguany febres tifoidees que li van impedir preparar de manera adequada la defensa del títol, però va ser l'únic que va respondre a l'atac d'Arikan, a qui va vèncer de llarg el 2013.

A més dels dos capdavanters, hi havia un altre turc d'origen kenyà, Ali Kaya, campió júnior el 2013. Bezabeh buscava mantenir el ritme i atacar damunt el fang i la neu fosa búlgara, ja que sabia que el seu esprint mediocre li treia possibilitats. I així va ser. Va provar-ho quan faltaven dos quilòmetres, però no va deixar enrere els dos turcs, que el van superar amb força facilitat en la recta final.

Les noies, també segones

Un any després d'haver aconseguit el bronze a Belgrad, l'equip femení espanyol va guanyar ahir la plata, només per darrere de la Gran Bretanya, que va fer doblet en la prova individual amb la primera posició de Gemma Steel i la segona de Kate Avery. La millor espanyola va ser la cantàbrica Iris Fuentes-Pila, novena, i l'etíop resident a Sant Sebastià Trihas Gebre es va estrenar amb l'equip estatal amb una tretzena posició.

El madrileny Carlos Mayo havia inaugurat el compte per als espanyols amb la plata júnior, en una cursa guanyada per l'italià Yemaneberhan Crippa. L'equip espanyol va ser segon, amb la quarta posició del castellà d'origen marroquí Ayoub Mokhtar i el setè lloc de Jordi Torrens.