El Deportivo de La Corunya ha obrat el miracle al Camp Nou i seguirà a la Lliga, després d'un partit agònic per als deportivistes i festiu per als blaugranes, que han celebrat el títol de Lliga i han acomiadat un dels mites, Xavi Hernández, que ha dit adéu al Camp Nou després de 17 anys.

El Depor ha empatat el partit en el minut 75 gràcies a un gol de Salomao (2-2), que desencadenat l'alegria al deportivisme, que després d'haver el panorama abans del gol no donava ni un duro pels seus, ja que han estat completament sotmesos al Barcelona, que ha arribat a dominar el marcador per 2-0.

El Barcelona s'ha trobat amb un Deportivo trist, que donava per bo l'empat però que ja en el minut 4 ha vist com se li ha desmuntat l'argument que havia fet que els de Víctor Sánchez es fessin enrere per evitar que el rival els fes un set.

Ni amb el gol en contra el Depor s'ha despertat, al contrari, s'ha amagat encara més al costat de l'àrea de Fabricio, per evitar una golejada i donar gairebé per perduda la categoria esperant que caigués una acció fortuïta que els acostés a la meta de Jordi Masip per causar sensació.

Abans que el miracle del Depor es consumés, el Barcelona ha estat el propietari del partit, amb un domini insultant de la pilota, basculant-la a plaer de banda a banda, buscant l'espai per fer mal i impedir que el conjunt gallec armés ni un sol contraatac.

En tenir les línies tan juntes i tan enganxades a l'àrea gran, era gairebé impossible que el Deportivo pogués tenir alguna opció, ja que en les poques pèrdues del Barça, ràpidament l'equip de Luis Enrique recuperava la pilota, i ni tampoc cap jugador deportivista es trobava a la zona avançada per rebre l'esfèrica i internar alguna aventura cap a la porteria barcelonista.

En aquest marc, al Barça li ha estat summament fàcil controlar el partit, que ja ha encarat en el minut 4, quan la nova versió blaugrana d'equip de contraatac ha tret la màxima eficàcia en una jugada en solitari de Messi, que ha enviat Mathiey, aquest ha canviat de banda la pilota i Rafinha l'ha posat al cap de l'argentí perquè inaugurés el marcador. Nou minuts després, li ha estat anul·lat un nou gol a Messi, quan es trobava en posició correcta.

Un Depor absort, enfonsat i sense idees es lliurava a un Barça que sense pressionar molt ha tingut el seu rival sotmès tot el temps que va volgut, i només la falta d'ambició ha impedit que la meta de Fabricio passés per més dificultats.

El porter deportivista ha estat excel·lent en dues accions seguides, en què Messi l'ha buscat en una rosca i en el rebuig Pedro tampoc ha tingut l'encert de batre'l. En una xilena de Neymar, Fabricio ha respost també amb seguretat.

Ja en el temps d'afegit -crono ampliat per la lesió de Canella-, Cavaleiro ha desviat massa la pilota en un centre, en l'aproximació amb més intenció que ha traçat el Deportivo a la primera part.

El Deportivo s'ha estirat una mica en la segona i les aproximacions al camp del Barça han estat més freqüents, fins i tot als voltants de l'àrea de Masip.

El partit semblava quedar sentenciat en el 60, quan en un contraatac Neymar ha arribat fins al punt de penal i davant la sortida de Fabricio li ha cedit la pilota a Messi perquè rematés la feina (2-0).

El Depor ja sí que semblava entrar en el desballestament i amb els dos peus a segona, però el to baix del Barça, que no es jugava res ha permès que el seu rival sense res per perdre es deixés anar, i en el 67, un centre del Borges ha acabat amb la pilota rebotada i als peus de Lucas, que a la mitja volta ha marcat un golàs (2-1).

El gol ha estat una alenada d'aire fresc en un Depor al qual se li van encès de cop els llums. Ha estat llavors quan el grup de Víctor Sánchez ha cregut que alguna cosa bona podia passar si feia un pas endavant.

Ha estat en el 75, després que en el 70 Medunjanin enviés una pilota al travesser, i que Neymar i Xavi fallessin el tercer, que una falta a la frontal per una mà de Mathieu propiciés tres xuts seguits, l'últim letal, en què Salomao ha batut Masip (2-2) i fes esclatar d'alegria la nodrida parròquia deportivista que estava instal·lada a la tercer graderia.

A partir de llavors, el Depor ha viscut una agonia, inclosos els cinc minuts d'afegit, en els quals ha tret tot el repertori que li ha quedat per perdre tot el temps possible, mentre que el Barcelona s'ho ha mirat sense molt estrès.

- Fitxa del partit:

2. Barcelona: Masip; Adriano, Bartra (Mascherano, min.69), Vermaelen (Douglas, min.63), Mathieu; Sergio Roberto, Xavi (Iniesta, min.85), Rafinha; Pedro, Messi i Neymar.

2. Deportivo: Fabricio; Laure, Lopo, Sidnei, Canella (Medunjanin, min.38); Celso Borges, Álex Bergantiños, Juan Domínguez (Oriol Riera, min.62); Salomao, Lucas Pérez (José Rodríguez, min.85) i Ivan Cavaleiro.

Gols: 1-0, min.4: Messi. 2-0, min.60: Messi. 2-1, min.67: Lucas. 2-2, min.75: Salomao.

Àrbitre: Clos Gómez (comitè aragonès). Ha mostrat cartolina groga a Juan Domíguez (min.59), Mathieu (min.75), Oriol Riera (min.90+) i Medunjanin (min.90+).

Incidències: partit corresponent a la trenta-vuitena i última de la Lliga, disputat al Camp Nou davant 93.743 espectadors, segons dades aportades per l'FC Barcelona.

Després del partit, el president de la FEF, Ángel María Villar, ha lliurat la copa de la Lliga al Barcelona, al capità Xavi Hernández, després que la setmana passada es proclamés campió.