El Barcelona mesurarà aquest dimecres la magnitud del seu mal moment en la visita a Riazor, un camp en el qual ha tingut encerts i triomfs en les quatre últimes visites i on intentarà prolongar aquesta sèrie contra el Deportivo per tallar la ratxa de quatre jornades sense guanyar en Lliga que l'ha fet cedir tot l'avantatge respecte a l'Atlètic i el Reial Madrid.

El campionat s'ha avivat amb les tres derrotes consecutives del Barcelona, que ha sumat un punt dels últims dotze i a més ha estat eliminat de la Lliga de Campions, i el Deportivo pot convertir-se en jutge del torneig de la regularitat, ja que per Riazor passaran dos dels tres candidats al títol. Primer ho farà l'equip de Luis Enrique, al qual només ha derrotat en un dels seus vint enfrontaments més recents, precisament en la mateixa jornada que ara, la 34, però en la temporada 2007-08 (2-0).

El Deportivo també rebrà a Riazor el Reial Madrid en el partit que tancarà la Lliga, al qual els blancs poden arribar amb opcions de proclamar-se campions després d'haver retallat al Barcelona, com l'Atlètic de Madrid, un avantatge que semblava definitiu.

El conjunt blaugrana espera que aquest sigui el punt d'inflexió a partir del qual tancar l'hemorràgia que ha donat vida als equips madrilenys. Han estat quatre jornades per oblidar, doncs en elles l'equip blaugrana s'ho ha deixat tot, des de l'estil de joc fins a l'avantatge.

Va ser en el partit de Vila-real quan tot va començar a torçar-se per als barcelonistes, doncs un empat (2-2) va ser l'arrencada d'un episodi que serà recordat durant molts anys, al qual van seguir tres derrotes consecutives: Reial Madrid (1-2), Reial Societat (1-0) i València (1-2).

Al Barça són conscients que en aquests moments, amb el mínim avantatge gràcies a la diferència de gols amb l'Atlètic, amb el qual empata a 76 punts, i amb el Madrid (amb 75), encara depenen d'ells mateixos, però les inèrcies semblen anar en sentit contrari, de manera que una nova ensopegada, tot el que no sigui una victòria a Riazor, podria instal·lar ja una crisi a la institució de difícil solució, si en acabar aquesta jornada perd el lideratge.

Ja no hi ha tàctiques ni estratègies que valguin a aquestes alçades, perquè el Barcelona ha perdut totalment el rumb del seu joc. A més, la màgia de la seva pedra filosofal en què s'havia convertit el seu trident golejador, s'ha esfumat, doncs els gols han desaparegut. El Barcelona necessita un triomf que el reafirmi i el resituï en la tessitura guanyadora de forma urgent.

Per Riazor, el conjunt català perd el sancionat Piqué, cosa que obligarà a reestructurar l'eix defensiu, possiblement amb Marc Bartra, oblidat a la banqueta des de fa mesos. La lesió de Mathieu obliga a això, però també el belga Thomas Vermaelen és una opció per acompanyar Javier Mascherano.

La sanció encoberta de Luis Enrique a Dani Alves diumenge passat, deixant-lo a la banqueta després d'haver protagonitzat a les xarxes socials una actuació bastant criticada pels aficionats, possiblement no aguanti una jornada més, després que el seu substitut en el partit contra el València (Sergi Roberto) no va quallar la seva millor nit.

A causa que la cita europea ha saltat del calendari barcelonista, no s'espera gaire moviment a l'eix de l'equip per rotar minuts, malgrat que el turc Arda Turam, si supera la gastroenteritis que l'ha afectat, podria tornar a la llista de convocats, després d'un partit de sanció per acumulació de cartolines. A més, el lesionat Rafinha ha rebut l'alta i per a Luis Enrique el brasiler sempre ha aparegut com una opció per moure la banqueta.

Al davant, el Barcelona segueix encomanant-se a la inspiració del seu trident golejador, clarament en caiguda lliure, però encara amb objectius esportius estimulants, com la Lliga i la Copa, per enganxar-se amb força als sis partits que encara li resten al Barça per jugar aquesta temporada (cinc de Lliga i la final de Copa).

Encara que el camp corunyès li ha anat bé al Barcelona els últims anys, el Deportivo va aconseguir puntuar contra el conjunt blaugrana a domicili (2-2) aquesta temporada i la passada, quan va certificar la permanència en la jornada final després d'aixecar-se d'un 2-0.

Al llarg del campionat, l'equip que entrena Víctor Sánchez del Amo s'ha sentit còmode al contraatac i pot ser un handicap per al Barcelona si es descuida a la rereguarda.

Això no obstant, el Deportivo actual està lluny del que va sorprendre a la primera volta, només ha guanyat un partit el 2016, ha encaixat gols en tots els partits de l'any i encara ha de concretar una permanència que té a l'abast de la mà amb un matalàs de nou punts respecte als llocs de descens.

A la mala trajectòria de l'equip corunyès se suma la situació de la plantilla: només té un central pur disponible per les sancions d'Alberto Lopo i Alejandro Arribas, la porteria ha quedat en mans del tercer porter després de les lesions de Fabricio Agosto i l'argentí Germán Lux, i diumenge passat al Sánchez Pizjuán van acabar 'tocats' Oriol Riera i Luis Alberto Romero.

Pendent dels dos jugadors amb passat blaugrana, Víctor ha recuperat l'argentí Fede Cartabia, que ha millorat de les molèsties a l'esquena que li van impedir jugar a Sevilla després d'haver estat titular en les dues anteriors jornades.

Després d'haver jugat amb cinc defenses a Sevilla, l'esquema del Deportivo és una incògnita i el seu tècnic ha programat un entrenament per al mateix dia del partit (a Riazor i a porta tancada) que definirà l'onze que presenti contra el Barcelona.

El més normal és que torni a l'esquema de quatre defenses, amb Fernando Navarro o Álex Bergantiños al centre de la saga i el portuguès Luis Carlos Correia, 'Luisinho', com a lateral o interior en funció d'on jugui Navarro, mentre que en atac les baixes donen opcions de titularitat a Rubén Gracia, 'Cani', Fede Cartabia i l'uruguaià Jonathan Rodríguez.

Alineacions probables

Deportivo: Manu; Juanfran, Álex Bergantiños, Sidnei, Navarro; Borges, Mosquera; Fede Cartabia, Fayçal Fajr, Luisinho; i Lucas Pérez.

Barcelona: Bravo; Alves, Bartra, Mascherano, Alba; Rakitic, Busquets, Iniesta; Messi, Suárez i Neymar.

Àrbitre: De Burgos Bengoetxea (Comitè Basc)