Melania Sorroche, la Chony, no es va poder cenyir ahir el cinturó de campiona del món del pes gall de l'Associació Mundial de Boxa, la WBA. En va fer mèrits de sobres en el combat que la matinada de diumenge va disputar davant de la vigent campiona, la veneçolana Mayerlin Rivas. Però les tres jutges

(de Nicaragua, Puerto Rico i Estats Units) van oferir una victòria amb decisió dividida favorable per a la boxadora local. Després dels deu assalts de dos minuts, molts dels quals van tenir el domini clar de la bagenca. Dues van donar Rivas de vencedora (per 97-92 i 96-93), i tan sols una a Sorroche (94-95).

La vilomarenca de 25 anys va encaixat la primera derrota després d'aquest resultat amb 11 victòries i 2 nuls com a professional dins de la categoria gall (53,5 quilos). Ella és la primera tant en el rànquing espanyol com en l'europeu; abans del combat d'ahir, era la sisena en la classificació mundial regida per l'associació de la WBA.

Mayerlin Rivas, de 28 anys i que és coneguda com La Monita, feia la seva tercera defensa i tenia un balanç de 13 victòries (9 per KO), un nul i tres derrotes. El combat al Domo José María Vargas, ubicat a La Guaira, a prop de Caracas, amb quatre mil persones i un ambient espectacular, posava fi a una gran vetllada íntegrament femenina i que es va batejar com la Batalla de las Campeonas. S'hi van dirimir altres títols mundials però el duel de Rivas i Sorroche era l'estel·lar.

Reacció final de Rivas

Després d'un primer assalt que va ser de tempteig malgrat que Rivas se'l va apuntar perquè va ser una mica més incisiva, Sorroche es va erigir com a clara dominadora i va tancar una sorpresa veneçolana contra les cordes, que no donava l'abast per aturar l'energia de la bagenca. Si bé la Chony va rebre algun cop al nas que la va fer sagnar en baixar en algun moment al refugi el seu domini va ser aclaparador fins al setè assalt; només li va faltar, en aquesta fase de la lluita, etzibar un cop prou demolidor per tombar la de Maracaibo, que resistia com podia; hauria sigut el millor, vist el que va passar després i la decisió final.

L'àrbitra americana Sparkle Lee va advertir Sorroche un parell de vegades, per un cop baix i un impacte amb el cap a Rivas, però el balanç del combat es veia molt clarament decantat cap a la púgil del Pont de Vilomara, que resideix a Manresa i té Francisco Fernández, Chiky, d'entrenador des de fa deu anys.

Però, a partir del vuitè assalt, Mayerlin Rivas, molt conscient que estava perdent clarament el combat, va ser protagonista de la reacció a la desesperada, amb tot el suport del públic. En el novè assalt, Sorroche va posar el genoll a terra davant les escomeses de la local i va rebre el compte de protecció, però es va aixecar de seguida. Ja al desè i darrer, ambdues boxadores van donar tot el que tenien, cansades, esperant la campana final.