Ona Sellarès, una balsarenyenca que estudia primer d´ESO a l´escola Paidos de Sant Fruitós de Bages, acumula tres anys d´experiència en l´hípica tot i la seva curta edat. El 30 d´octubre va prendre part dins la selecció de Catalunya en la Copa de Raids d´Interautonomies, que es va dur a terme a la vall de Carranza, al País Basc. Sellarès, amb la seva euga Ada, i les seves companyes van assolir la primera posició en la prova de 60 km. A més, la bagenca es va endur la competició individual de Joves Cavalls i va rebre el premi de Best Condition pels seus bons resultats.

Quan et vas iniciar en el món de l´hípica?

A casa sempre hem tingut cavalls, i quan tenia quatre anys i mig vaig començar a aprendre a muntar a cavall.

Als nou anys vas començar a competir en el campionat de Catalunya...

Sí, va ser fa dos anys. La veritat és que em va anar prou bé, ja que em vaig proclamar campiona i vaig anar convocada amb Catalunya per debutar a la Copa Raids d´Interautonomies, en la qual també vam confirmar el paper de favorites i vam revalidar el títol. L´any passat vaig poder repetir els triomfs al campionat català i amb la selecció, amb la qual vam ser els millors en cadascuna de les categories i recorreguts.

Aquest any vas tornar a ser convocada a la Copa Raids. Vau competir al País Basc, al terreny del vostre màxim rival, i tot i això vau tornar a vèncer. Va ser més complicat?

He de dir que aquest any no tenia gaire clar si hi aniria o no, ja que tot i anar primera en el campionat català, els tècnics em collaven molt, i això em feia dubtar. Pel que fa a la competició, realment vam tenir les coses una mica més complicades, però ens en vam sortir i vam tornar a ser campiones.

Com van ser les teves sensacions durant la cursa?

Al principi estava nerviosa, com en moltes altres curses, però a mesura que passaven els quilòmetres em vaig anar tranquil·litzant, perquè veia que el cavall responia de forma correcta.

Com és el sistema de puntuació d´aquests campionats?

Es puntua els genets i amazones en funció de la rapidesa del cavall. Si aquest arriba a la velocitat màxima, xifrada en 15 km per hora, s´atorguen dotze punts al genet i al cavall, i així successivament. Al final de la darrera prova, qui acumula més punts guanya.

Quina és la teva metodologia d´entrenaments?

M´entreno en uns terrenys de casa meva juntament amb el meu pare, l´Òscar, i els meus quatre cavalls: l´Ada, el JP Antares, el Brujo i el Jaikot. Normalment m´exercito tres o quatre dies per setmana, però en algun moment de l´any, dependent del calendari de competició, ho faig més sovint.

Pel que fa a la classificació de cavalls, algun dels teus cavalls s´ha proclamat campió?

No. Fa dos anys, el Jaikot va acabar segon en el català de 60 quilòmetres, l´any passat l´Ada va ser tercera en 40 km, i aquest any el Bruixot va en segona posició. Però nosaltres ens estimem més fer rotacions en els cavalls que no pas lluitar pels títols i arriscar-nos a cansar-los massa.

Tens algun objectiu de futur?

D´aquí a uns quants anys, quan en tingui 15, m´agradaria competir en el campionat d´Europa, i més endavant en el mundial, en el qual Espanya és el vigent campió i una de les principals potències.