El pilot britànic Lewis Hamilton (Mercedes) va ser el més ràpid en la sessió de qualificació del Gran Premi d'Espanya, que es disputa al circuit de Barcelona-Catalunya, i d'aquesta manera va signar la tercera pole de la temporada, la qual li permetrà sortir primer en una cursa que es disputarà aquest migdia (14 h) i es podrà seguir en directe per TV3.

Hamilton, que va patir fins al final, va aturar el cronòmetre en 1:19.149 i va superar el líder del mundial, l'alemany Sebastian Vettel (Ferrari), que va ser segon amb un temps de 1:19.200. D'altra banda, el company d'equip del britànic, el finlandès Valtteri Bottas, va fer un registre de 1:19.373 i va finalitzar en la tercera posició. L'altre pilot de Ferrari, el finlandès Kimi Raikkonen, va acabar en el quart lloc.

Per la seva banda, l'espanyol Fernando Alonso (McLaren) va sorprendre tothom i va fer una gran actuació que va culminar amb la setena posició final, amb un temps de 1:21.048. Alonso només va ser superat pels pilots dels tres equips més potents del campionat: Mercedes, Ferrari i Red Bull, mentre que el seu company d'escuderia, el belga Stoffel Vandoorne, va ser penúltim.

L'altre espanyol de la categoria, Carlos Sainz (Toro Rosso), va finalitzar en la dotzena plaça amb un registre de 1:21.371. Sainz, que havia sortit dels entrenaments lliures amb una novena posició prou prometedora, va lluitar fins a la volta final, però no va aconseguir superar la Q2.