No fa falta anar al Nepal per veure's envoltat de monjos budistes i temples amb deïtats multicolors. Sorprenentment és una experiència que es pot viure al continent europeu. A menys de dues hores amb cotxe de Volgograd, una de les seus del Mundial, hi ha la república russa de Calmúquia, banyada pel mar Caspi, un indret de majoria budista en què els viatgers fàcilment poden pensar que són al continent asiàtic. I és que, a més, els calmucs no són eslaus, i els turistes hi veuen poques cabelleres rosses.

La Casa del Buda Shakyamuni és el temple budista més gran d'Europa i la visita és obligada per als que vulguin submergir-se en aquest particular indret de la Federació Russa. Un altre atractiu de Calmúquia és la Ciutat dels Escacs, complex destinat a la celebració de campionats d'aquest joc i una de les excentricitats de Kirsan Iliumzhínov, un protegit de Putin sancionat pels Estats Units per col·laborar amb el Govern de Síria i que va governar la república entre el 1993 i el 2010.

El budisme és la tercera religió de Rússia i la minoria constitueix l'1% de la població. Però els calmucs, ara una comunitat cultural europea, provenen de la Xina i es van estendre fins a les proximitats del riu Volga. La religió dels lames entra en territori rus al segle XVIII per mitjà dels mongols. I és que precisament a l'entorn del llac Baikal -a la zona asiàtica de Rússia, al sud de la Sibèria central- hi ha la República de Buriàtia, que acull l'altra gran comunitat cultural budista de Rússia; amb llengua pròpia i unes tradicions vinculades a les mongoles. Els europeus dibuixem la gèlida Sibèria com la destinació dels represaliats de l'antiga URSS i de l'època tsarista, però el cert és que a l'entorn del Baikal hi ha ciutats dinàmiques i amb una vida social i cultural rica.

Budisme i comunisme

A la capital de Buriàtia, Ulan-Udé, imperen en els carrers comerços de tot tipus amb rètols moderns i lluminosos, i el que sorprèn més són les notòries reminiscències comunistes a l'espai urbà, com la del bust gegant de Lenin que hi ha a la plaça principal, la Ploshchad Sovetov. Tot i que pot estranyar, els guies turístics del centre Ivolginsky Datsan, on hi ha una de les principals universitats de monjos budistes, són benevolents amb l'URSS -potser van alerta quan parlen amb turistes occidentals- i expliquen que, tot i que 500 monjos budistes buriats es van haver d'exiliar després de la Revolució del 1917, Stalin va donar el vistiplau a la tornada dels religiosos un cop acabada la Segona Guerra Mundial. Una de les mil curiositats de Rússia.