El Barça d'Ernesto Valverde té avui una gran oportunitat per demostrar que no és un equip amb Messidependència i que pot competir contra rivals d'entitat sense la seva estrella. De fet, el partit d'aquest vespre contra l'Inter de Milà al Camp Nou només és el primer assaig d'una funció que finalitza diumenge amb el clàssic contra el Reial Madrid (16.15) i que servirà per mesurar les forces d'aquest equip contra dos poderosos rivals.

El conjunt milanès arriba al Camp Nou amb la moral ben alta després d'aconseguir una victòria in extremis en el derbi contra el Milan, amb gol de Mauro Icardi al temps afegit. El davanter argentí, amb passat blaugrana a La Masia, és la gran estrella dels italians i arriba en plena forma al matx.

En el conjunt blaugrana, jugadors com Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé i, sobretot, un Luis Suárez que contra el Sevilla va jugar el seu millor partit de la temporada, han de fer un pas endavant per contrarestar la baixa de Messi.

Una absència que condiciona

Ernesto Valverde va ser clar i sincer en la roda de premsa prèvia al matx: «La baixa de Leo Messi ens condiciona molt, però a la vegada és un repte». El tècnic del Barça no va voler donar cap pista sobre qui serà el substitut de Messi, tot i que Dembélé sembla el més ben posicionat per ocupar l'absència del 10 blaugrana. «Què ha de fer Dembélé per millorar? Treballar cada dia als entrenaments i als partits. És veritat que Malcom ha jugat poc però ha d'estar preparat per quan ho hagi de fer. Pot ser demà o un altre dia». Un Malcom que, precisament, torna a la convocatòria de Valverde

En la seva compareixença davant els mitjans, l'extremeny admetia, per últim, que l'Inter arriba al Camp Nou en un gran moment de forma i que estan en joc tres punts molt importants en la lluita pel liderat del grup.

El tècnic blaugrana no va ser l'únic a comparèixer davant els mitjans, sinó que ho va fer acompanyat d'un dels grans soci de Messi sobre el terreny de joc, Jordi Alba. El de l'Hospitalet es va mostrar convençut de tirar endavant sense l'argentí. «Ningú pot fer el que fa Messi. Moltes vegades esperem que ell ens resolgui els partits, però ara entre tots haurem de tirar el carro», explicava.

L'indiscutible lateral esquerra blaugrana també va revelar que el club blaugrana encara no s'ha posat en contacte amb ell per parlar de la seva renovació, però es va mostrar tranquil. «Encara no sé res, però estic molt tranquil amb el tema. El club és qui decideix qui s'ha guanyat una renovació.

Bons precedents

El Barça ja ha superat amb èxit la competició europea per lesió del seu crac, fins i tot davant l'Inter de Milà. L'argentí és un fix escoltant l'himne europeu sobre la gespa. Però quan les lesions l'han frenat, l'equip s'ha sobreposat a la seva baixa. El 2009, en la fase de grups, el Barça va superar precisament l'Inter al Camp Nou (2-0) sense Messi. Estava lesionat i Guardiola no va voler forçar perquè el següent partit era, com passa ara, el clàssic contra el Madrid. Piqué i Pedro hi van posar els gols.

Un altre exemple més recent, el 2015. Messi es fa un trencament al lligament del genoll esquerre contra Las Palmas i es perd tres partits de la fase de grups. El resultat: tres victòries blaugrana en la Champions contra el Leverkusen al Camp Nou i contra el BATE Boríssov, a casa i a domicili, amb 6 gols a favor. Tot, sense Messi.

De fet, cal recordar que el balanç sense l'argentí no és negatiu i que les seves absències serveixen, habitualment, perquè altres jugadors facin un pas endavant i assumeixin els galons.