El Barça Lassa no serà a la final a quatre de Vitòria. Ahir va cedir a l'Anadolu Efes turc el que era el darrer bitllet per a la gran cita de l'Eurolliga. Un matx decisiu que es jugava en pista contrària que va començar bé però en el qual els blaugrana van anar perdent, de mica en mica, el control. A partir del segon quart ja no van tornar a dominar el marcador i l'Efes es va anar fent fort, de cap i de cames.

El dia 17 de maig, al Buesa Arena, hi haurà una semifinal turca (amb l'Efes i el Fenerbahçe) i una entre el Reial Madrid, vigent campió, i el CSKA de Moscou.

La posada en escena del Barça va ser magnífica. En llançaments, els percentatges al primer quart van ser altíssims i els 28 punts que van anotar els de Pesic en van ser la conseqüència. Un joc equilibrat en el qual Ante Tomic estava molt productiu per dins (8 punts) i a la línia exterior tothom contribuïa amb idees clares. Fins i tot Chris Singleton veia cistella. A l'Efes es va carregar de faltes Simon, però la bateria de llançadors de primer nivell delconjunt turc (Larkin, Beaubois, Anderson, Micic) no es va amagar i, amb 5 triples, oferien el 23-28 al final del quart.

Tot i que un enèrgic Heurtel va donar la màxima renda a l'equip balugrana (25-32), a mesura que el segon període va anar avançant la consistència del Barça va anar disminuint. A partir del 29-34, l'Efes va clavar un parcial de 18-8 que va incloure cinc triples més, Oriola va aconseguir el 32-37 des de la cantonada, però els atacs perdien fluidesa i Micic va aconseguir que els d'Ergin Ataman es posessin al davant per primer cop a falta de cinc minuts del descans (40-39). El cansament es reflectia tant en uns com en els altres, encara que els d'Istanbul van poder anar cap al vestidor amb un 47-42 favorable que obligava el Barça a fer una reacció a la represa.

Poques forces i idees

Cap dels dos equips anava gaire sobrat i la tensió era evident. Es va fer palpable en començar una segona part en què uns i altres es precipitaven i cometien molts errors, a l'inrevès que en els primers minuts de partit.

Fins al minut quatre del tercer quart no va anotar Tomic (49-44) la primera cistella del Barça, que anava a remolc però, almenys, impedia que l'Anadolu Efes s'escapés en el marcador. Cistelles de Hanga i Kuric aconseguien fer pujar el 58-57, tot i que era Larkin qui feia el tretzè triple turc (61-57) amb 10 minuts per endavant.

L'equip de Pesic havia perdut l'equilibri inicial i la convicció del joc de conjunt, però el partit no estava decidit, malgrat que ja no hi havia bones sensacions. Tot es va anar complicant amb un altre pèssim inici de quart. Els fiblons de més triples locals, ara anotats per James Anderson i Moerman, van desanivellar, ara sí, el resultat. El pivot Dunston va oferir, ben poc després, la màxima diferència per als turcs, onze punts (70-59).

Encara quedaven sis minuts, hi havia temps. Però cada atac era un calvari per al Barça, que tenia en pista Oriola i no va fer jugar durant el tram final Ante Tomic.

Heurtel provava de reduir la diferència però la resposta de Beaubois era massa contundent (73-63). Ribas es va erigir, en un compte enrera ja a la desesperada, com l'home més decidit i efectiu. Singleton va contribuir amb un triple, el del 73-68. Quan faltava 2' 50'', Pangos va perdre una pilota important. De tota manera, de nou Ribas va donar esperances amb el 75-7 amb 1' 55'' encara per jugar.

Moerman va fallar per als turcs però Singleton donaria tot seguit una mala passada que va enterrar del tot les possibilitats que tenien els blaugrana per remuntar. Va ser un exjugador de l'equip català, Adrien Moerman, qui va posar la cirereta amb el dissetè triple per als locals (78-71) que ja van poder celebrar la classificació.