El Tribunal Federal d’Austràlia va rebutjat ahir el recurs final que va presentar el serbi Novak Djokovic per quedar-se al país, motiu pel qual serà finalment deportat i no jugarà l’Open d’Austràlia de tennis, la primera cita del Grand Slam d’aquesta temporada.

Els jutges federals van rebutjar l’apel·lació després que el Govern cancel·lés inicialment el seu visat per motius sanitaris. L’executiu va argumentar que l’arribada del tennista serbi, de 34 anys, i que no està vacunat contra el coronavirus, representava una amenaça per a la salut pública.

El veredicte, que va emetre el magistrat cap del tribunal, James Allsop, va tenir lloc després d’una decisió unànime dels tres jutges de la cort. Djokovic, nou vegades campió de l’Open d’Austràlia, es quedarà sense defensar el títol en el torneig que comença aquest dilluns, i fins i tot se li podria prohibir l’entrada al país durant els propers tres anys.

La polèmica va començar la setmana passada, quan les autoritats van impedir l’entrada del tennista al país per no complir els requisits d’entrada en relació amb les seves estrictes mesures contra el coronavirus, que inclouen estar vacunat. El tennista va conèixer el veredicte després de passar l’última nit al Park Hotel de Melbourne, que també es fa servir com a centre de detenció d’immigrants.

En un comunicat emès després del veredicte, Djokovic es va declarar «extremadament decebut amb la sentència del Tribunal», però va afegir que «respecto la sentència de la cort i cooperaré amb les autoritats pertinents per sortir del país». El seu pare, Srdjan Djokovic, que fa uns dies va comparar el seu fill amb Jesucrist, va assegurar que el figurat «intent d’assassinat» de Novak per part de les autoritats australianes ha acabat «amb 50 trets al pit».

El ministre d’Immigració, Alex Hawke, responsable de la cancel·lació del visat del tennista, va acollir amb satisfacció la decisió del Tribunal Federal com un exemple consistent amb la contundent política fronterera del país davant de la pandèmia. «Les sòlides polítiques de protecció fronterera d’Austràlia ens han mantingut fora de perill durant la pandèmia, cosa que s’ha traduït en una de les taxes de mortalitat més baixes, les recuperacions econòmiques més sòlides i les taxes de vacunació més altes del món», va dir. El primer ministre, Scott Morrison, va expressar satisfacció per la decisió judicial, que respon «a l’interès públic», i va dir que «la fortalesa de les fronteres és fonamental per a l’estil de vida australià i l’estat de dret».