El record del Barça de les grans victòries ha tornat al Camp Nou en una tarda assolellada en què, tot i mostrar de nou alguns dels defectes del conjunt erràtic i extraviat dels darrers temps, l’equip ha firmat una primera hora de joc de gran nivell (4-2). Seixanta minuts on els de Xavi han sigut intensos i efectius quan miraven la porteria rival i tous i desajustats a l’hora de defensar la pròpia. Els blaugrana han aconseguit un triomf de prestigi que, en paraules del tècnic, pot ser un punt d’inflexió en una temporada en què el principal objectiu, acabar entre els quatre primers, és cada dia més factible.

L’estadi barcelonista no obria portes des del dia 18 de desembre i més de 74 mil espectadors han contemplat com el Barça remuntava el gol inicial de Carrasco i s’enfilava fins un 4-1 en menys de 50 minuts que presagiava, per fi, una victòria tranquil·la. Però l’expulsió d’Alves i la badada defensiva que ha propiciat el gol de Luis Suárez han fet contenir la respiració als culés durant mitja hora que s'ha fet molt llarga.

Un disgust i tres alegries

Des de l’arribada de Simeone, el pitjor que li podia passar a un rival era que l’Atlètic es posés per davant perquè la seguretat defensiva l’avalava. Però els matalassers són enguany una esquadra insegura: abans de posar els peus al Camp Nou, els madrilenys només havien sumat 7 dels últims 21 punts. I els tres darrers, remuntant un 0-2 davant el València.

Avui, però, qui ha capgirat un marcador advers ha sigut el Barça. Xavi ha fet redebutar Adama Traoré -que es va estrenar la temporada 13-14 amb el Tata Martin- i ha jugat amb quatre migcampistes, tot i que Gavi era en atac un davanter més. Simeone, que no ha guanyat cap dels 15 duels que ha disputat al Camp Nou com a entrenador, ha disposat un 4-4-2 que ha passat posteriorment a defensa de tres centrals.

Després d’un xut de Ferran que s'ha escapat per poc a l’esquerra d’Oblak, Carrasco ha inaugurat el marcador batent Ter Stegen. Koke ha enviat la pilota a Luis Suárez, ni Alba ni Piqué han tapat el forat, i la bola ha arribat al belga sense que Araujo ho pogués evitar.

No era un bon auguri per a una tarda amb molt bon ambient a la graderia. Però dos minuts després, Alves ha centrat d’una banda de l’àrea a l’altra, Jordi Alba ha rematat de volea i amb la part baixa de la cama i l’esfèrica ha superat Oblak amb nitidesa.

Joao Felix, al 20, ha enviat fora un bon xut i, en l’acció següent, un Adama inspirat ha fet una bona jugada per la dreta, ha centrat i el menut Gavi ha rematat de cap. La pilota, que ha rebotat en Vrsjalko, ha superat Oblak i ha concretat la remuntada d’un Barça que controlava el matx en una de les millors tardes dels últims cursos.

La festa del primer temps s'ha arrodonit quan, al 43, Piqué ha rematat de cap al travesser, Ferran Torres ha fet un misto en el refús i Araújo, un jugador exemplar i hiperactiu, ha xutat amb força per marcar el 3-1. L’esperable reacció dels visitants a la represa no s'ha vist per enlloc; tot el contrari, ha sigut Alves qui, en rematar sol des del mig de l’àrea una centrada de Gavi, que havia fet una paret trepidant amb De Jong, ha fet pujar el quart del Barça a l’electrònic. El Camp Nou es fregava els ulls.

Mitja hora de neguit

Però al partit encara li quedava un darrer capítol, el del retorn de la intranquil·litat. En el 58, Ferran no ha fet un pas endavant per forçar el fora de joc i ha habilitat Luis Suárez, que ha fet el 4-2 sense celebrar-lo. Deu minuts després, Gil Manzano ha expulsat Alves en una acció absurda: l’àrbitre ha assenyalat tard un fora de joc i, tot i que la jugada estava invalidada, el brasiler ha clavat els tacs als bessons de la cama dreta de Carrasco. Una targeta vermella que ha deixat el Barça en inferioritat amb més de vint minuts per endavant.

L’Atlètic, que havia posat més davanters al camp amb l’entrada de Correa i Cunha, ha agafat el timó però no ha disposat de grans ocasions. El Barça, que ha fet debutar Aubameyang, ha sumat un triomf brillant que iguala l’average amb un rival en la lluita per caçar un bitllet per a la Champions.

FITXA DEL PARTIT

Barcelona. Ter Stegen (6); Alves (8), Araujo (5), Piqué (6), Alba (8); Pedri (7); Busquets (6), F. De Jong (6); Adama (7), Ferran (6), Gavi (8).

Tècnic: Xavi Hernández (7). Canvis: Aubameyang (5) per Adama (m. 61); Nico (6) per Pedri (m. 65); Dest (5) per Gavi (m. 70).

Atlètic: Oblak (3); Vrsaljko (3), Savic (4), Giménez (5), Hermoso (4); Carrasco (7), De Paul (6), Koke (6), Lemar(7); Luis Suárez (7), Joao Félix (6).

Tècnic: Diego Simeone (7).

Canvis: Wass (6) per Vrsaljko (m. 46); Reinildo (5) per Hermoso (m. 55); Cunha (4) per Lemar (m. 55); Correa (6) per Joao Félix (m. 55); Herrera (s. q.) per Koke (m. 75).

Gols: 0-1 (m. 8), Carrasco; 1-1 (m. 10), Alba; 2-1 (m. 21), Gavi. 3-1 (m. 42), Araujo. 4-1 (m. 48), Alves. 4-2 (m. 58), Luis Suárez.

Àrbitre: Gil Manzano (4), extremeny.

Targetes: Alba (m. 51), F. de Jong (m. 72), Xavi (m. 82), Wass (m. 89).

Targetes vermelles: Alves (m. 68), Òscar Hernández (m. 79).

Estadi: Camp Nou.

Espectadors: 74.221.