Costa d'imaginar una Festa Major de Manresa sense treure la imatgeria a ballar enmig de la plaça. Amb la pandèmia, però, aquesta és una realitat amb què pràcticament tots els municipis del país s'han trobat. I Manresa és un d'ells.

No obstant això, aquesta festa major els ciutadans de la capital del Bages no es quedaran sense veure les bèsties i els gegants. De fet, estaran més a prop d'ells que mai.

L'Ajuntament de Manresa ha habilitat el teatre Conservatori com a sala d'exposició de la imatgeria de la ciutat. Des d'avui fins dilluns, cada dia, de 5 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre, es faran visites guiades curtes, amb una petita explicació de cada figura.

A l'exposició hi haurà totes les bèsties, excepte l'Asmodeu, que, segons explica el president de Xàldiga, Marc Cuscullola, «és massa gran i no l'hauríem pogut fer entrar al teatre».

Núria Centellas, tresorera de la colla gegantera, es mostra satisfeta que totes les figures de la colla puguin ser presents a la gran festa, tot i que sigui indirectament. Són els quatre gegants, els gegantons, la pubilla i l'hereu, els nans, el lleó i l'àliga.

Tot i que Xàldiga i els Geganters siguin els responsables de la imatgeria de Manresa, l'exposició va a càrrec del consistori. «Nosaltres només hi posem les figures. L'Ajuntament ens va proposar aquesta alternativa i ens va semblar molt bé perquè la cultura popular no deixi de tenir el seu lloc a la festa», declara Cuscullola.

Aquest diumenge, la ballada que tradicionalment es feia a la plaça Major es traslladarà, també, al Conservatori, amb l'actuació de la Cobla Ciutat de Manresa.

Les visites es faran cada trenta minuts i cal reservar les entrades prèviament a la pàgina web de l'Ajuntament.

Mascaretes del geganters i el correfoc

Les persones que facin la visita de la imatgeria de Manresa al teatre Conservatori podran adquirir mascaretes infantils que el conjunt geganter i el bestiari del correfoc han ideat per la festa major d'enguany. El disseny és de Dani Hernández Massegú i tenen un preu de cinc euros. Tots els diners que es recaptin es destinaran a finalitats socials.

Se n'han fet un total de 500, repartides en dos models (250 mascaretes de cadascun). En un, dedicat al conjunt geganter, hi predomina el color blau. L'altre és de color grana i hi ha el bestiari del correfoc.

Les mascaretes són homologades i reutilitzables i es recomana rentar-les a més de 65 graus abans d'utilitzar-les.

Totes les figures del conjunt geganter estaran exposades

Les figures de la colla gegantera de Manresa consten de quatre gegants, els vells i els nous, l'hereu,la pubilla (situats tots sis a l'última fila de la imatge), els gegantons, que es van crear pensats per ser portats per la mainada (a sota dels gegants) i els sis nans (a baix de tot). A la imatge hi falten el lleó i l'àliga, dos elements emblemàtics de la imatgeria manresana que acompanyen els gegants i que també tenen la seva ballada tradicional enmig de la plaça Major durant la festa major.

El bestiari de Xàldiga no omplirà de foc els carrers

El bestiari de la festa major es relaciona amb petards, fum, foc, soroll i rauxa. Xàldiga els treu durant la festa gran de la ciutat per fer tronar els carrers. Aquest any, però, el foc s'haurà de quedar a casa, ja que l'entitat tan sols traurà les bèsties per a l'exposició. El conjunt del bestiari està format pel drac, la mulassa, el boc, el bou de foc, la víbria, els dimonis i l'Asmodeu, que serà l'únic que no estarà exposat perquè les seves grans dimensions no han permès encabir-lo dins el teatre.