Les comarques de la Catalunya Central comptaran amb un nou model d'intervenció i atenció a les dones que pateixen la violència masclista per millorar la intervenció social davant d'aquests casos i acabar amb aquest tipus de violència.

Les comarques que han aprovat aquest model són l'Anoia, el Bages, el Berguedà i Osona, m que han presentat el Protocol per abordar la violència masclista, que defineix aquest nou model d'intervenció i concreta les competències de cada institució i servei.

Aquest model estableix una xarxa de coordinació interprofessional, un nou itinerari territorial d'atenció a les dones i fixarà els criteris d'actuació que s'han d'aplicar en cada cas per crear un teixit associatiu per millorar la resposta i el control en tots els camps.

L'objectiu és situar la dona com el subjecte actiu d'atenció i donar una resposta institucional i social integrada que sigui satisfactòria per a totes les dones afectades per la violència masclista.

Segons la presidenta de l'Institut Català de la Dona (ICD), Montse Gatell, aquest protocol "representa el compromís i la suma d'esforços per acabar amb la violència masclista i millorar la resposta que donem, com societat, a les dones que passen per aquestes situacions".

A més, Gatell ha assenyalat que aquest treball en xarxa "és clau" per avançar en totes les estratègies per "lluitar contra aquesta xacra i no tornar a convertir en víctima a la dona".

Cada circuit territorial desenvoluparà el seu propi itinerari d'atenció a les dones, coordinant-se a nivell local, comarcal, intercomarcal i nacional.

Aquests circuits, un cop constituïts, desenvoluparan i implementaran programes formatius específics per als diferents cossos professionals amb relació a la lluita contra la violència masclista.