El conseller d'Interior, Jordi Jané, va explicar ahir que el Servei Català de Trànsit avançarà a aquest mes de juliol la instal·lació de deu radars per tram nous a Catalunya, entre els quals els dos ja anunciats de Cercs a la C-16, en el tram entre Berga i Bagà. La posada en funcionament es farà, doncs, un mes abans del que s'havia explicat en un principi, ja que inicialment s'havien programat per a l'agost.

Els radars per tram calculen el temps que triga cada vehicle a recórrer el tram controlat per determinar si ha superat el límit màxim establert. Si el vehicle ha superat la mitjana de velocitat màxima, unes càmeres instal·lades a l'inici i al final del recorregut controlat prenen la imatge de la matrícula per poder sancionar el conductor.

Jané va indicar ahir que durant aquest mes de juliol entraran en funcionament a Catalunya deu nous dispositius d'aquest tipus, del total de 19 que s'han projectat per a aquest 2016, després del repunt de la mortalitat a les carreteres catalanes registrat el 2015.

"No volem abaixar la guàrdia, volem reduir la velocitat, evitar les distraccions, que no es condueixi mai sota els efectes de l'alcohol, els fàrmacs o les drogues. Cal respectar els altres. Quan condueixi, respecti els altres, faci-ho de la manera adequada per no causar un accident", va dir Jané.

Els dos radars per tram de Cercs (els primers de la Catalunya Central) s'instal·laran a la C-16, un en sentit Berga i l'altre en sentit Bagà. Els altres vuit s'activaran a la AP-7 a Tarragona, un en sentit Vila-seca i un altre cap a Altafulla; a la C-16 a Sant Cugat del Vallès, cap a Terrassa i Barcelona; a la N-II, entre Capmany i Agullana i viceversa; i a la C-66, de Corçà a Sant Joan de Mollet i a la inversa. Trànsit ja va posar en marxa el maig passat dos radars per tram al carril d'alta ocupació Bus-VAO de la C-58.