El Jutjat d'Instrucció 6 de Rubí ha decretat aquest dimecres presó provisional sense fiança per al Violador de Martorell, el reincident que va ser detingut diumenge a Igualada per haver segrestat, violat i intentat matar una dona a Castellbisbal, quan estava gaudint d'un permís penitenciari de tres dies. Davant del jutge, Tomás Pardo, natural d'Olesa de Montserrat, s'ha acollit al seu dret a no declarar i sortint del jutjat ha ingressat a la presó Model de Barcelona. La causa està oberta pels delictes de detenció il·legal, agressió sexual, assassinat en temptativa, robatori amb violència i intimidació, lesions i estafa.

L'acusat va cometre els fets quan estava gaudint del seu segon permís judicial de tres dies. L'home havia obtingut enguany per primer cop aquests permisos després que en els últims tres anys hagués rebut fins a 20 resolucions judicials en contra de concedir-los (13 del Jutjat de Vigilància Penitenciària i 7 més de l'Audiència de Barcelona), malgrat que tenia els informes favorables de la presó de Ponent.

Pardo va ser condemnat el 2005 a 26 anys de presó per haver comès fets molt semblants contra dones d'Abrera i de Martorell. En un cas, també va violar i apunyalar la víctima.

Segons ha detallat aquest dimecres el TSJC, el detingut es trobava actualment a la presó de Ponent, derivat des de Can Brians, perquè, d´acord amb els informes de la Junta de Tractament, sortia a treballar en tallers penitenciaris. L'home, en aquest sentit, ha gaudit des de 2015 de 18 permisos governatius, que són sortides de menys de 48 hores per a les quals té competència exclusivament el departament de Justícia de la Generalitat, com a autoritat administrativa, i no la justícia. Es tracta de les sortides que li permetien anar a treballar i tornar a dormir a la presó. L'intern seguia voluntàriament el programa de tractament específic per a condemnats per violència sexual.

Munté explica detalls del cas del violador detingut a Igualada

Munté explica detalls del cas del violador detingut a Igualada

La portaveu del Govern, Neus Munté, afirma que "tres equips haguessin valorat que estava complint amb el programa de reinserció"

D'altra banda, la Junta de Tractament de la presó de Ponent ha estat informant favorablement de la concessió de permisos des de 2013. Però el Jutjat de Vigilància Penitenciària número 2 de Catalunya, amb seu a Barcelona, va denegar fins a 13 ocasions el permís de l´ara detingut, malgrat que tenia l'informe favorable de la Junta de Tractament.

També va rebutjar-ho fins a 7 vegades la secció 21a de l'Audiència Provincial de Barcelona, encarregada de resoldre els recursos, la qual cosa suma fins a 20 el nombre de resolucions judicials desfavorables. Finalment, el febrer del 2016, aquesta sala de l'Audiència de Barcelona va estimar un recurs que atenia els informes de la Junta de Tractament i que, per tant, comportava gaudir del permís.

El Jutjat de Vigilància 2 de Catalunya va iniciar, doncs, l´execució del permís. El recurs de l´Audiència, que permet un permís de 3 dies, no es va executar fins el juliol, perquè la jutge de vigilància penitenciària no permet que aquest tingui lloc fins que la víctima dels fets que el van portar a la presó n´estigui informada, tal i com estableix l´Estatut de la Víctima. Per tant, el permís de 3 dies del mes de juliol va ser el primer que s´atorga amb autorització judicial.

Era el segon cap de setmana que estava de permís

El segon permís el va aconseguir el cap de setmana passat, quan va cometre la nova violació. Els fets van tenir lloc dissabte passat, a les 7 del matí. L'acusat va abordar una dona a Igualada quan es dirigia al seu vehicle després de sortir d'un domicili.

El sospitós es va emportar la dona fins a una zona boscosa de Castellbisbal, a uns 45 quilòmetres d'Igualada, i, allà, presumptament la va violar, la va agredir amb una arma blanca i li va robar.

Durant l'agressió, la dona va rebre ganivetades al coll. Malgrat les greus lesions sofertes, la víctima va poder demanar ajuda a través del telèfon mòbil i enviar la seva localització per GPS. Un cop rescatada, va ser traslladada a l'hospital de Terrassa, on continua ingressada, recuperant-se de les greus feride.s

Detingut en menys de 24 hores

El presumpte agressor va ser detingut l'endemà a Igualada. Els Mossos es van posar darrere la pista del detingut perquè el seu nebot va intentar treure diners amb una targeta de crèdit de la víctima. Un ampli desplegament va buscar el presumpte agressor per la zona de la capital anoienca. Finalment, una patrulla va localitzar l'home caminant per un voral de la A-2. Quan va veure els agents, l'acusat es va posar a córrer, però finalment va poder ser arrestat.