Quan ja fa més d’un any que el jove igualadí Gabriel Pérez Escalante va morir per peritonitis a causa d’una apendicitis no diagnosticada a temps, el jutge va interrogar aquest dijous quatre dels set metges de l’Hospital d’Igualada denunciats per homicidi imprudent. Els advocats de la família els acusen d’haver fallat en el diagnòstic, d’haver retardat l’operació quirúrgica i d’haver aplicat de forma negligent l’anestèsia. Els altres metges declararan el 26 d’octubre.

En concret, els doctors que van ser citats aquest dijous a declarar van ser dues metgesses d’Urgències que van atendre Pérez (quan va acudir al centre anoienc amb forts dolors abdominals) i dos cirurgians que van intervenir-lo quirúrgicament el tercer dia que va anar a l’hospital, quan ja estava molt greu.

Un dels advocats de l’acusació particular, Ivan García, present a l’interrogatori d'aquest dijous, va explicar que els metges van respondre totes les preguntes. García, que no va voler donar detalls de les respostes, va assenyalar, però, que entre els quatre acusats hi havia hagut «alguna contradicció».

Pérez, de 24 anys, va morir el 22 d’agost al Clínic de Barcelona, on havia ingressat en estat crític provinent de l’Hospital d’Igualada, on l’havien operat el 18 d’agost, el tercer dia consecutiu que havia visitat el centre per forts dolors a l’abdomen. En les dues primeres visites a Urgències, havia estat enviat cap a casa perquè no se li havia sabut detectar l’apendicitis i se li havia diagnosticat erròniament una simple gastroenteritis. El cas va ser revelat per aquest diari.

La querella presentada per la fiscalia considera que en la primera visita no es van cometre negligències, però sí en la segona i en la tercera. La denúncia conclou que l’actuació dels metges va ser «absolutament descuidada» i que la seva negligència es va produir a tres nivells: el retard en el diagnòstic i el tractament de l’apendicitis, la tardança de la intervenció quirúrgica i la incorrecta aplicació de l’anestèsia abans de l’operació, cosa que a quiròfan va ocasionar una falta d’oxigenació, causant de la mort cerebral de Pérez.

El departament de Salut de la Generalitat va obrir un expedient sancionador a l’hospital després d’una investigació en què va detectar una cadena d’errors «greus» en l’atenció sanitària del noi.

Aquest dijous, després de les declaracions judicials, el Consorci Sanitari de l’Anoia va emetre un comunicat en què expressava de nou «el condol a la família» i es posava a la disposició de les instàncies judicials «en tot allò que calgui». Segons va afegir el comunicat, «la nostra institució ha reforçat les mesures al voltant de la seguretat del pacient, revisant i actualitzant protocols i circuits».

Els pares no entenen com s’ha produït una mort semblant a Manresa

Prop d’una cinquantena de persones es van concentrar aquest dijous al matí a les portes dels jutjats d’Igualada per donar suport a la família, amb motiu de les declaracions judicials dels metges acusats. Els congregats van exhibir pancartes on es llegia «Sempre amb tu» o «Lluitem per tu».

Els pares de Gabriel Pérez Escalante es van mostrar indignats per la dilatació en el temps del procés judicial i van reclamar que «si l'hospital s'ha equivocat, que ho reconegui públicament». Pérez ha lamentat que catorze mesos després de la mort del seu fill «tot continua igual».

«Els metges segueixen exercint i continuen al seu lloc i els que estem patint som nosaltres», va expressar. La mare del jove, Carmen Escalante, va recordar que detectar una apendicitis «és molt senzill i, si es detecta a temps, en dos dies t'envien a casa».

Per això, Escalante es preguntava «com pot ser que al nostre fill li hagi passat això i que ara hi hagi un altre cas a Manresa igual». Els pares del Gabriel es referien al jove de 20 anys que va morir fa pocs dies a l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa a causa d'una peritonitis originada per una pancreatitis i que havia acudit quatre cops a Urgències. El cas va ser divulgat també per aquest diari.