El Jutjat d'Instrucció 2 de Lleida ha imputat pels delictes de resistència i de danys el veí de Santa Maria d'Oló que va resultar ferit greument el març del 2018 durant una càrrega dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra, mentre participava a títol individual en un tall a l'A-2, a Soses (Segrià), per protestar per la detenció de Puigdemont a Alemanya i per reclamar la llibertat dels presos. La imputació respon a la denúncia per lesions que un dels mossos que eren a l'A-2 ha presentat contra l'olonenc, Joan Domènech, que és bomber de la Generalitat.

Domènech, que ha hagut d'estar vuit mesos de baixa a causa de les greus ferides, es va querellar contra els Mossos arran dels fets, ja que va resultar asfixiat com a conseqüència de l'acció policial, una actuació que el seu advocat, David Gil, considera «desproporcionada, brutal i excessiva». Ara, arran de la denúncia particular que li ha presentat un mosso, Domènech ha estat imputat per un jutjat de Lleida, que el va citar a declarar la setmana passada.

La declaració, però, es va acabar suspenent perquè el cos dels Mossos ha decidit a últim moment afegir-se a la causa judicial, per la qual cosa era necessària la presència d'un advocat de la Generalitat durant l'interrogatori. De moment, es desconeix per quin motiu s'han personat els Mossos al cas, si per acusar Domènech o si per defensar els mossos que van ser denunciats pel bomber.

Arran de la querella que va presentar Domènech, el cos de Mossos va identificar al jutjat tres agents i quatre comandaments que van dur a terme l'actuació, de la Brigada Mòbil i de l'Àrea Regional de Recursos Operatius. De moment, però, el jutge de Lleida no els ha citat a declarar.

El mosso que ha denunciat Domènech, però, no és cap dels set agents que van ser identificats en l'actuació. En la denúncia, al·lega que va resultar ferit durant la reducció de Domènech. Segons explica David Gil, advocat de l'olonenc, el policia ha aportat al jutjat «un informe d'Urgències en què es diu que tenia hematomes a la zona dels avantbraços i les mans». Unes lesions «curioses», assenyala Gil, «tenint en compte que en aquestes parts del cos, els mossos porten proteccions i guants».

A banda, l'empresa concessionària de l'A-2 també ha reclamat al jutjat els danys causats a la via per alguns manifestants. Tot i que els Mossos van identificar divuit persones durant el tall, el jutjat ha acabat imputant per danys només Domènech, malgrat que ell no se'n fa responsable.

«Jo no vaig fer absolutament res. Era al tall com una persona més, manifestant-me, davant de tot», explica l'olonenc a Regió7. «Al principi, els mossos estaven disposats a mediar o el que fos. Però finalment no van voler empatitzar amb els manifestants i van venir a carregar. A mi, van separar-me de la manifestació i em van agredir», afegeix. Com a conseqüència dels fets, Domènech va perdre el coneixement durant uns segons. «He hagut d'estar vuit mesos de baixa. M'he reincorporat a Bombers fa poc més d'un mes. Però, pel que fa a les seqüeles psicològiques, encara m'estic recuperant», explica Domènech.

El seu advocat, David Gil, afegeix que l'informe mèdic certifica que Domènech, a banda d'altres lesions, va patir asfíxia. La intervenció de tres agents en concret, denuncia, «va ser brutal i excessiva», fins al punt que «podria haver tingut conseqüències greus si la pressió que li estaven exercint hagués impedit que la sang arribés al cervell durant més temps». La querella presentada va ser pels delictes de lesions, tortures i omissió del deure de socors.