Els Bombers constaten que des del final del confinament hi ha hagut un increment dels rescats de muntanya respecte dels anys anteriors. Aquest darrer cap de setmana, segons les incidències facilitades pel mateix cos de Bombers d'àmbit català, n'hi ha hagut 13, dels quals cinc han tingut lloc a la Catalunya Central.

El cap de la regió central dels Bombers de la Generalitat, Santi Lleonart, atribuïa part de l'increment dels rescats al fet que «tenim detectat que les sortides a la muntanya cada cop són més massives» i afegia que «el problema és l'experiència i les condicions» en què les persones van a l'entorn natural. Lleonart també va criticar que mentre la Generalitat fa campa-nyes de prevenció perquè la gent vagi ben equipada a la muntanya, hi ha empreses que fan campa-nyes que «diuen que amb xancletes ho pots fer tot».

Lleonart va assegurar que els rescats ja fa temps que augmenten i, quant a aquest estiu, també va assenyalar que s'hi ha afegit el fet que aquest any, com a conseqüència de les pluges, cursos fluvials que habitualment estan secs, enguany porten aigua. De fet, alguns rescats del cap de setmana passat es van fer en zones fluvials, segons va precisar Lleonart.

El cap de la regió central dels Bombers també va insistir que a Catalunya «no hi ha la cultura del guia» que sí que tenen en altres països. En aquest sentit va assegurar que «s'hauria de potenciar en el futur», especialment quan les persones volen accedir a zones complicades.

D'altra banda, també va recordar que a la Catalunya Central hi ha el Parc Natural de Muntanya de Montserrat que concentra entre el 10 i el 15% dels rescats de Catalu-nya i també hi ha una de les altres zones més conflictives pel que fa als rescats, el Pedraforca.

Dels rescats d'aquest cap de setmana, es dona la circumstància que dissabte es van evacuar amb helicòpter tres excursionistes a la zona de la Ribera Salada, al Solsonès, i també es va rebre l'alerta d'un altre grup de cinc persones que s'havien desorientat a Sant Llorenç de Morunys, encara que en aquest cas se'ls va poder guiar i van trobar el camí.

Dissabte mateix, en dues intervencions diferents, al Pedraforca van rescatar un excursionista amb l'espatlla dislocada i una dona que es va lesionar el turmell després de caure. D'altra banda, a l'Alt Urgell van fer la recerca d'una persona que s'havia perdut, i també van rebre un avís d'excursionistes que s'havien desorientat a Marganell, encara que en aquest cas, finalment, no hi van arribar a intervenir perquè el mateix grup va trobar el camí.