La Policia Local de Manresa ha interposat un total de 95 multes aquest any, fins la setmana passada, a persones que han comès infraccions metre circulaven amb patinet elèctric. Els comandaments del cos policial no fan una valoració del que significa aquesta xifra i responen aquest diari dient que «com que l’any passat hi va haver confinament no es poden fer comparatives que aportin una tendència». De fet, fa just dos anys els agents van començar a sancionar als qui se saltaven les normes de circulació a la ciutat tot circulant amb patinet, malgrat reconèixer que la normativa «era confusa i no estava establerta».

La policia té des d’aquest any l’eina que necessitava per poder sancionar sense dubtes els qui circulen amb patinet per la ciutat i no segueixen les normes. El 2 de gener va entrar en vigor el decret de la Direcció General de Trànsit (DGT) que regula la presència als carrers de vehicles de mobilitat personal, de moda sobretot entre els joves a l’hora de transitar per les ciutats.

De fet, la majoria de sancionats a Manresa són joves i generalment les infraccions són per circular per voreres i altres zones de vianants, i per no respectar el sentit de la circulació.

Més accidents

Els accidents amb patinet a la capital del Bages també s’han incrementat aquest any i fins la setmana passada la policia n’havia comptat 12. Aquesta xifra ara és més alta perquè dimecres el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va haver d’atendre una noia a l’avinguda de Francesc Macià que havia tingut un accident, precisament, amb un vehicle d’aquest tipus. Durant l’any passat n’hi va haver cinc. Xifres que evidencien que està creixent l’ús del patinet elèctric a la ciutat i, en conseqüència, els accidents.

Les sancions per fer ús del telèfon mòbil, dur auriculars i anar per la vorera són de 200 euros. A part, les multes per anar sota els efectes de l’alcohol són entre 500 i 1.000 euros i els agents han d’immobilitzar el vehicle.

«L’estat de l’asfalt per anar amb patinet no és bo»

L’han hagut d’operar i ara s’està recuperant. I tot per un accident amb patinet a Manresa. Mingo Camps anava pel carrer Barcelona el 29 de juliol, va caure per culpa d’un sotrac i el van traslladar a l’hospital Sant Joan de Déu amb el genoll lesionat. «L’informe de la Policia Local venia a dir que era per una maniobra que jo havia fet, però va ser l’estat de l’asfalt, que a Manresa no és bo per anar amb patinet», explica. Camps té 59 anys i, per tant, no és el conductor habitual d’aquest tipus de vehicle, que sol ser utilitzat per joves, i només l’agafa puntualment. Reconeix que hi ha persones que comenten moltes imprudències, però també té clar que a Manresa és fàcil perdre l’equilibri.