L'envelliment és un procés evolutiu i dinàmic, una etapa més del cicle vital d'una persona. Aquest enfocament de vida permet entendre la vellesa com una evolució adaptativa que pot ser positiva si s'accepten els canvis, interns i externs, que comporta.

L'Organització Mundial de la Salut estableix tres punts fonamentals com a referents del concepte d'envelliment actiu, que són: salut, seguretat i participació. En l'àmbit de la salut, estem parlant de benestar físic, mental i social. En termes de seguretat, la protecció, la seguretat i la dignitat de les persones grans. I la participació és fonamental com a inductora de l'autorealització personal.

Les activitats d'envelliment actiu estan promogudes per administracions, entitats del tercer sector i també pel sector privat.

L'envelliment actiu ajuda les persones grans a conduir la seva vida quotidiana aprofitant les oportunitats que tenen a l'abast d'acord amb les seves necessitats, capacitats i aspiracions. Es tracta de mantenir l'activitat personal, entesa com la participació en els àmbits familiars, comunitaris i socials, així com el desenvolupament de tasques físiques i mentals. D'altra banda, inclou la prevenció amb la finalitat d'endarrerir l'aparició i el desenvolupament de les malalties i les discapacitats.

L'oferta per a la gent gran és àmplia. A FiraGran, el saló dedicat a la tercera edat, s'hi pot trobar informació, activitats i debats. La propera edició serà del 12 al 15 de juny a les Drassanes Reials de Barcelona.