Els trastorns del son afecten prop del 40% de la població espanyola en algun moment de la seva vida, però, en l'actual context de crisi econòmica, els casos d'insomni es multipliquen per la incertesa que genera la desocupació i l'ansietat per arribar a final de mes.

En el Dia Mundial del Son, els especialistes han advertit sobre aquesta situació i han coincidit a assenyalar que dormim menys que mai i que això és així per les conseqüències de la crisi, a les quals cal sumar altres circums-tàncies que ens produeixen estrès, com el simple mètode de treball inherent a les grans ciutats.

L'insomni s'ha convertit en el principal enemic del son perquè és l'alteració més prevalent i arriba a afectar el 20% de la població de manera crònica.

El tipus d'insomni més freqüent és el d'inducció, que el pateixen sobretot les dones: "es poden passar hores i hores donant voltes al llit per iniciar el son", segons ha explicat el director de la Unitat Multidisciplinària del Son, Nicolás González Mangado.

També hi ha un altre tipus d'insomni, el que fa que persones que aparentment s'adormen amb facilitat tinguin durant la nit "desvetllaments precoços i freqüents: Un cop s'han adormit, es desperten moltes vegades perquè no poden dormir gaires hores".

Aquest tipus d'insomni està relacionat amb l'augment de l'estrès laboral o circumstancial, segons el doctor González, que ha advertit dels riscos de no dormir les hores recomanades, que són entre set i vuit hores, cosa que fa molt poca gent, sobretot a les ciutats.

"Les persones que dormen menys van curtes de son i això té conseqüències en la rendibilitat intel·lectual i està relacionat amb malalties amb un rerefons endocrí, cardiovascular o neurològic".

Les persones que dormen poc tenen més tendència a l'obesitat, però, a més, l'endemà estan cansades, tenen més somnolència que la resta, i el risc de tenir un accident es multiplica per dos o tres, segons la circumstància.

Per això, si es té insomni durant uns quants dies, els especialistes recomanen anar al metge de capçalera, que són els que "estan acostumats a solucionar aquests problemes cada dia, i són els que tenen més experiència en això". El simple fet de prendre una pastilla "no és el més recomanable, perquè això és pa per a avui i fam per a demà", segons aquest especialista, que ha insistit en la necessitat de dirigir-se al metge de capçalera, que és el que coneix l'entorn laboral i familiar del pacient i el que valorarà la situació, si ha de receptar un fàrmac o orientar-lo amb tècniques de psicoteràpia.

Els casos més problemàtics d'insomni, que és per tant el trastorn del son més difícil de solucionar pels seus components externs i emocionals, se solen derivar als psiquiatres, que recomanen al pacient, a més del tractament, portar un estil de vida saludable i evitar els menjars pesants abans d'anar a dormir i els estimulants.

En aquestes recomanacions també insisteixen els metges de la Societat Espanyola de Neurologia, com Montserrat Pujol, que ha posat èmfasi en una altra patologia relacionada amb el son, que fa que s'interrompi la respiració durant almenys deu segons mentre es dorm: l'apnea del son.

Roncar i fer apnees augmenta el risc de tenir una malaltia vascular cerebral, segons Pujol, i cal estar atents perquè el 90% dels pacients amb apnea del son no estan diagnosticats.