Investigadors del BarcelonaTech de la Universitat Politècnica de Catalunya han dissenyat una paret virtual d'alta resolució que permet veure i manipular objectes en 3D i que està equipada amb una llanterna màgica que possibilita penetrar i explorar el cos humà projectat des de la pell fins als ossos.

La instal·lació, que funciona amb un complex software i que es basa en l'ús d'imatges estereoscòpiques -cosa que obliga a l'ús de les preceptives ulleres- és una eina idònia per a usos sanitaris i investigació mèdica, però també en àrees com la paleontologia o el disseny industrial, segons va avançar ahir en la seva presentació la investigadora Marta Fairén.

El sistema de paret virtual (EsteroWall), desenvolupat pel grup d'investigació en Modelització, Visualització, Interacció i Realitat Virtual (MOVING), consta d'una pantalla d'alta resolució de 270x200 centímetres en la qual es projecten les imatges, dos projectors connectats a un PC, un mirall de reflexió, un sistema de projecció estereoscòpica connectat al mateix ordinador que ofereix imatges d'alta qualitat per a un visionat en grup.

Per arribar al model tridimensional, al pacient cal fer-li prèviament un TAC o una ressonància, que ofereixen dades en 2D, a partir dels quals el sistema reconstrueix aquelles parts del cos en 3D que es necessitin: pell, ossos, òrgans...

Un dels elements pioners d'aquest projecte és que incorpora una llanterna màgica virtual -controlada per un punter per un dels tècnics- que dirigint-la a la pantalla on s'estan projectant les imatges permet visualitzar -en una espècie de raigs x en moviment- l'interior de l'objecte projectat, de forma interactiva, cosa que obre la porta a una inspecció de qualsevol part del cos humà.

Encara que l'objectiu inicial de l'equip era oferir el sistema per a usos docents, les seves aplicacions en el camp mèdic són clares, ja que suposa un avanç per ajudar en el diagnòstic i planificació d'operacions quirúrgiques.

Gràcies a aquest sistema "els metges poden veure més clarament com entrar en un pacient per fer una laparoscòpia o fer una incisió en una cirurgia, veient a la vegada la part de fora i la part de dins", afirma la investigadora.