El Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN) va anunciar ahir l'inici d'un estudi per a l'eventual construcció d'un nou col·lisionador d'hadrons que tindria entre 80 i 100 quilòmetres de circumferència i per al qual fins i tot té un nom: Futur Col·lisionador Circular (FCC).

Durant l'estudi s'exploraran les possibilitats concretes de construir aquest equip a llarg termini, en substitució del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC), l'experiment del CERN que va oferir al món l'últim gran avanç en la comprensió de l'origen de la massa de les partícules elementals.

L'LHC va ser apagat fa un any per ser sotmès a un complex pla de manteniment tècnic, després del qual tornarà a ser encès al llarg del 2015 per funcionar a una energia de col·lisió de 14 TeV (teraelectronvolts). Es considera que a aquest nivell d'energia -en relació amb els 8 TeV que havia aconseguit abans de ser desconnectat- es podrà confirmar amb certesa científica el descobriment del bosó de Higgs i fins i tot observar partícules no vistes fins ara.

Amb tot, el CERN ja mira més lluny i ha decidit llançar-se a l'estudi d'un col·lisionador de nova generació amb l'esperança "d'eixamplar les fronteres dels nostres coneixements en l'àmbit de la física de partícules", segons va indicar ahir en un comunicat.