L'Hospital Clínic de Barcelona ha implantat en quatre pacients del centre el marcapassos més petit del món, una nova eina que redueix sensiblement la mida de l'aparell tradicional, i que es limita a una càpsula de la mida d'una moneda d'un euro, de 24 mil·límetres de diàmetre. El centre barceloní és un dels deu escollits en el món, i l'únic a Espanya, per implantar en fase inicial l'anomenat Micra, un nou dispositiu que, sense utilitzar cables i sense necessitat de cirurgia, permet un implant mínimament invasiu.

El nou marcapassos, que té una vida útil estimada d'uns deu anys, permetrà intervenir d'urgència els pacients per implantar-los un dispositiu definitiu i requerirà menys coneixements per part del professional sanitari.

La nova tecnologia, que només actua en una cambra del cor, obre la porta a futurs avenços en els quals es pugui reduir encara més la seva mida i també a implantar diverses càpsules, interconnectades sense fils, en les diferents cavitats cardíaques, segons han revelat els doctors Josep Brugada i Lluís Mont, director mèdic i cap d'arítmies, de l'Hospital Clínic, respectivament.