El Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC) va obrir ahir a Copenhaguen una sessió que conclourà al final d'aquesta setmana amb l'adopció d'un informe on es constata l'augment de la certesa sobre la responsabilitat humana en l'escalfament global i els seus efectes mediambientals, que poden ser "greus, generalitzats i irreversibles" per a la societat i la natura.

L'anomenat informe síntesi d'integrar les troballes de tres grups de treball a partir del document presentat fa un any a Estocolm, que actualitzava els avenços científics produïts des que l'IPCC va llançar el seu anterior dossier el 2007, i inclourà recomanacions per als polítics. "L'informe síntesi subministrarà el full de ruta amb el qual esperem que els polítics trobin el camí cap a un acord global per finalment revertir el curs del canvi climàtic", va dir ahir en l'obertura de la sessió el president de l'IPCC, Rajendra Pachauri.

Els informes dels tres grups de treball, que inclouen 830 editors i coordinadors i l'ús de 30.000 documents científics, constitueixen "l'avaluació més àmplia sobre canvi climàtic mai adoptada" i proporcionen informació "molt important" per tancar un acord global a la cimera mundial de París el 2015. Pachauri va fer ressaltar la urgència de la situació, però va destacar alhora que encara hi ha temps per evitar "els impactes més seriosos del canvi climàtic".

L'informe que serà presentat diumenge a Copenhaguen, conegut per AR5 per les seves sigles en anglès, culmina el treball iniciat a Estocolm fa un any, al qual va seguir una segona part centrada en l'adaptació i vulnerabilitat respecte al canvi climàtic i que va ser llançada en Yokohama (Japó).

Les conclusions del tercer grup, relacionades amb la mitigació del canvi climàtic i presentades a l'abril a Berlín, segons van assenyalar que només un gran canvi institucional i tecnològic amb inversions substancials pot contenir la pujada de les temperatures. Els dos primers informes de l'IPCC van ser publicats el 1990 i 1992, mentre que el tercer, el 1995, va proporcionar informació científica clau per a l'adopció del protocol de Kyoto.