El calendari astronòmic del 2015 s'estrena avui amb eles Quadràntids, una pluja d'estrelles que, si bé aquest any no té molt bon pronòstic, tindrà el seu màxim la nit del 3 al 4 de gener a les 03.00 hores peninsular.

Les pluges d'estrelles es produeixen quan la traça de partícules de pols i roques que deixen els estels en la seva òrbita entren en l'atmosfera de la Terra, es volatilitzen i produeixen un efecte lluminós: els meteorits. Encara que la majoria de les pluges d'estrelles tenen el seu origen en un estel, algunes procedeixen d'asteroides (estels exhausts que han perdut tots els seus elements volàtils).

Precisament, el curiós d'aquesta pluja d'estrelles, que porta el nom d'una antiga constel·lació, la Quadrans Muralis, és que sembla tenir l'origen en un asteroide, el 2003EH1.

Aquest asteroide va ser descobert el 2003 per Peter Jenniskens com un cos menor del sistema solar, ha explicat a Efe Javier Armentia, director del Planetari de Pamplona. Per les característiques, es va proposar que pot ser un estel extingit, un tipus de cos que hi ha en el sistema solar: un cometa s'acaba "gastant" a causa de les passades a prop del Sol que sublimen els materials volàtils.

Al final, un cometa pot acabar quedant-se com una roca més o menys estable, i perdre la característica coma o embolcall i conseqüentment la cua de gas o pols.

Les dates habituals d'aquesta pluja d'estrelles són de l'1 al 5 de gener, però el màxim es preveu per a la nit del 3 al 4.