L'agència nord-americana del medicament (FDA) ha autoritzat un nou fàrmac, el blinatumomab, per tractar la leucèmia limfoblàstica aguda, un medicament desenvolupat en un projecte en el qual han participat l'Institut Josep Carreras (IJC) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

Segons va informar ahir la Fundació Josep Carreras, en el desenvolupament d'aquest fàrmac ha participat l'hematòleg Josep Maria Ribera, especialista en leucèmia limfoblàstica aguda de l'adult i cap de la Unitat d'Hematologia Clínica de l'Institut Català d'Oncologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona.

Com a investigador de l'IJC, Ribera ha participat en un assaig clínic (fase II) d'abast mundial per valorar el tractament amb el nou medicament en pacients de leucèmia limfoblàstica aguda de precursors B en recaiguda.

Gràcies als resultats d'aquest estudi, publicat aquest mes en la revista Lancet Oncology i en què han participat 189 pacients adults de diversos centres internacionals, l'agència nord-americana del medicament (FDA) ha aprovat el seu ús de forma estàndard, segons la Fundació Carreras.

Els malalts susceptibles de rebre aquest tractament són pacients adults diagnosticats de leucèmia aguda limfoblàstica (LAL) refractària, resistent al tractament convencional, o en recaiguda.

Segons la Fundació, l'administració de blinatumomab, un anticòs monoclonal biespecífic, ha demostrat un índex de resposta completa del 43 % dels malalts.