Depredadors com el senglar o espècies exòtiques invasores com el visó americà són responsables, en part, que hagin baixat "dramàticament" les poblacions de certes aus als aiguamolls de l'Empordà, especialment de la polla d'aigua, la polla blava i la fotja. El director del parc dels Aiguamolls, Sergio Romero de Tejada, ha explicat que encara que hi ha múltiples factors que poden contribuir al descens de la presència d'una espècie, "existeixen una sèrie d'espècies exòtiques invasores que no teníem anys enrere que estan afectant molt l'aiguamoll".

"La fotja, una au negra amb la carúncula de color blanc, ha baixat en picat, aquí i a molts altres llocs", assegura. Fa uns quants anys habitaven aquest entorn natural unes 700 fotges mentre que en el cens del 2013 en quedaven només 30 i, segons Romero de Tejada, l'explicació podria ser que "les poblacions de visó americà i senglar s'han incrementat i s'han convertit en un problema greu".

La fotja és, segons tots els estudis d'experts, una clara víctima del visó americà, pel tipus d'hàbitat que utilitza, perquè li costa més volar i "les seves poblacions han baixat dramàticament on ha entrat aquesta espècie invasora", assegura el director.

El 2013 es van capturar en aquest espai protegit 80 visons i l'any passat 64. "Això vol dir que tenim molt visó americà, les captures baixen i tenim l'esperança que signifiqui que també en baixa la població, però no el podrem eradicar mai", subratlla el director del parc.