L'art de doblegar làmines per crear curioses figures, la papiroflèxia, va prendre la Universitat de Vigo, on es va celebrar una curiosa competició, la de pilots d'avions de paper, convocatòria que es va produir amb motiu d'un gran concurs que se celebrarà el 8 i 9 de maig a Salzburg.

Cinquanta van ser els participants a la fase de Vigo del concurs. Proveïts de folis, els concursants van confeccionar els seus prototips per aconseguir el millor vol sota sostre, al pavelló, a resguard de les inclemències meteorològiques d'aquests dies.

La distància recorreguda pels avions de paper, el temps de vol i les acrobàcies aconseguides abans d'aterrar a terra van ser els tres aspectes valorats pel jurat. La filosofia del concurs era "portar a una competició seriosa i internacional" l'afició pels avions de paper "típics que tots els estudiants hem fet en algun moment".

El guanyador en la modalitat acrobàtica, Iván Núñez, estudiant d'Enginyeria Química Industrial, es va valer dels seus records per aconseguir el guardó. Va recrear un avió de paper que el seu avi li va ensenyar a construir de petit. La casualitat també va contribuir en la seva victòria, ja que si no ha- gués estat per la vaga estudiantil no hauria participat en el concurs. "Estic molt il·lusionat. Guanyar és aleatori i depèn de moltes coses relacionades amb el llançament o amb l'aire", va manifestar.

Diferent és la història d'Alejandro Eluga, vencedor en la modalitat de temps de vol després d'aconseguir que el seu avió de paper es mantingués 5.09 segons en l'ai-re. Eluga, estudiant de Medicina, va participar per recomanació d'un amic i, gràcies als tutorials que va consultar a Internet, va treure a la llum la seva faceta enginyera.

El somrient Abel González va aconseguir que la seva creació recorregués 21,14 metres i va aconseguir el premi de distància.

De les quatre classificatòries que se celebraran a Espanya -n'hi haurà tres a Almeria, Santander i Cáceres- sortiran els dos finalistes de les categories de distància i temps, mentre que el vol més acrobàtic del país es decidirà a través d'una votació a Internet. Els guanyadors competiran a Salzburg amb els participants d'altres 80 països en aquesta lluita per convertir-se en el millor pilot del món amb "ales de paper".