Jimmy Savile, l'expresentador de la BBC que va ser ídol dels britànics durant dècades, va abusar de fins a 63 persones en un hospital d'Anglaterra, però ni tan sols una queixa formal d'una de les seves víctimes va ser remesa al seu dia a la policia.

Segons un informe independent divulgat ahir i que va ser realitzat després de les denúncies d'abusos comesos pel famós presentador en els anys setanta, la reputació de Savile era un "secret a crits".

Savile, mort el 2011 i del qual la Policia va dir fa dos anys que va ser un "depravat sexual" que va abusar de més de 200 nens i adults, va ser un ídol televisiu entre les dècades dels 70 als 90 i era molt estimat pel públic, ja que feia treballs de beneficència per a diferents institucions.

L'informe, un dels molts que s'han fet sobre els abusos de Savile, es refereix a l'hospital Stoke Mandeville, del comtat de Buckinghamshire, al nord de la capital britànica.

Precisa que una denúncia formal va ser feta pel pare d'una víctima el 1977, però no va ser lliurada a les forces de l'ordre.

Si bé el personal sanitari estava al cas dels abusos de Savile, el seu comportament probablement mai va ser denunciat a la direcció de l'hospital, afegeix l'informe.

Les víctimes de l'hospital Stoke Mandeville, de les quals va abusar entre els anys 1968 i 1992, tenien entre 8 i 40 anys.

A més d'una queixa formal, n'hi va haver nou d'informals, però "no van ser preses seriosament" o "elevades a la direcció", afirma el document, que conté 348 folis.

Per a aquesta investigació, realitzada per experts independents, es van entrevistar 37 víctimes, entre les quals pacients de l'hospital, visitants i personal sanitari, que van admetre que Savile els va violar o grapejar.

Entre les víctimes hi havia menors de tot just 8 anys, però també adults, inclosa una dona de 20 anys embarassada, que estava a l'hospital perquè tenia un fill malalt i una adolescent de 19 anys en cadira de rodes, afegeix la indagació. Una de les víctimes, que tenia llavors 18 anys, va relatar com Savile es va ficar a la seva habitació a través de la finestra per molestar-la quan ella estava gairebé adormida pels efectes d'uns sedants, l'any 1973.

"Savile va ser un predador oportunista que també en ocasions mostrava un alt nivell de premeditació quan planejava els atacs contra les seves víctimes", assenyala l'informe.

Malgrat el seu comportament, Savile "era complimentat pels alts directius com una part important de la vida de l'hospital". A més, Savile tenia ple accés a moltes àrees de la unitat sanitària i als pacients en les dècades dels 70 i 80.

Fa dos anys, la Policia Metropolitana de Londres (Met) i la Societat Nacional per a la protecció dels infants (NSPCC, sigles en anglès) van donar a conèixer un document fet conjuntament arran de les denúncies rebudes després de la mort de Savile, ocorreguda el 2011 quan ningú coneixia l'abast dels seus actes. El cas de l'expresentador va provocar gran commoció al país i la gent encara es pregunta ara com va poder Savile abusar de tanta gent durant tant de temps sense que la policia ni la BBC se n'adonés.

Segons la policia, els delictes perpetrats per Savile, mort als 84 anys, "no tenen precedents" i mostren que va cometre abusos sexuals entre els anys 1955 i 2009 en hospitals, centres d'atenció de malalts mentals, hospicis i fins a la BBC, i que el 73 % de les seves víctimes van ser menors de 18 anys. Savile, al qual la reina Elisabet II li va concedir el títol de Sir, va arribar a utilitzar les oficines de la BBC per aprofitar-se de menors entre 1966 i 2006.