La sonda Rosetta va establir ahir un segon contacte amb el mòdul Philae, que aquest cap de setmana va donar senyals d'haver recuperat la seva activitat després d'un letargia de gairebé set mesos, segons va informar el president del Centre Nacional d'Estudis Espacials (CNES) francès, Jean-Yves Le Gall. Va afegir que aquest nou senyal va tenir lloc cap a les 05.30 GMT, i que el Philae, que el 12 de novembre passat es va posar sobre la superfície del cometa 67P/Txuriúmov-Gerassimenko, "està completament despert".

El mòdul, segons Le Gall, permet observar que aquest cometa es troba en "plena efervescència", amb expulsions de gas i de pols a l'espai. Philae és a 320 milions de quilòmetres de la Terra, i encara que les seves ones tarden 17 minuts a arribar, el representant del CNES confirma que "respon" i que enriquirà "el nostre coneixement sobre els orígens de la vida" al nostre planeta.

En les últimes setmanes, els científics ja havien pronosticat que el mòdul podria despertar el juny, a mesura que el cometa s'acostés al Sol i les bateries solars poguessin recarregar-se. Després d'una letargia de la qual es desconeixia si tornaria a despertar, Philae va donar dissabte a la nit senyals d'haver-se reactivat.