Esportistes, herois i solidaritat

Esportistes, herois i solidaritat

Què fa un madrileny del barri de Chamartín en ple Moçambic? En el seu cas, és fàcil d'explicar però, en realitat, molt difícil d'entendre. Raúl Cánovas, entrenador de futbol i tècnic d'orientació a l'Escola Casa do Gaiato a Moçambic, va sentir la crida de la solidaritat l'any 2012.

I des de llavors, el Raúl ha fet realitat dos somnis. Per una banda, el seu propi: ajudar els altres i, per l’altra, el de dotzenes de nens que poden rebre els seus coneixements. I és que amb l'ajuda dels altres, com ara la que reben de LaLiga a través del projecte LaLigaSports, els nens de l'Escola Casa do Gaiato poden practicar diferents esports i tenir una vida més plena.

Raúl Cánovas amb els nens d'Escola Casa do Gaiato

LaLigaSports ofereix suport a 64 federacions esportives i a 4.200 esportistes d'alt nivell. Sota els valors de companyonia, treball en equip, confiança, esforç, lideratge, transparència, fiabilitat, integritat, compromís i respecte, LaLiga ha decidit ajudar i donar suport a la resta dels esports i dels esportistes a través de les seves federacions.

Aquest projecte no només consisteix a oferir ajuts econòmics a altres entitats amb menys recursos. Amb LaLigaSports es pretén que entre tots millorem les condicions de l'esport i dels esportistes espanyols. La meta final és que les diferents federacions es desenvolupin i generin un creixement professional, econòmic i humà.

Pipe Gómez, responsable de LaLigaSports

Pipe Gómez, responsable de LaLigaSports, assegura que "la filosofia és clara, i és que LaLiga és la gran privilegiada de l'esport i és per això que hem d'ajudar, tal com diu el nostre president, Javier Tebas, 'per obligació la societat en general i en concret l'esport'". I la manera com s'entén és arribant a acords amb les 65 federacions, incloent-hi la de futbol.

El Pipe assegura que és possible que les coses canviïn perquè s’hi destinen recursos i també perquè s’hi posa afecte. L'afecte és el primer. Això implica escoltar, tot i que també és procurar recursos. És aconseguir respondre quins són els teus problemes, quines són les teves incerteses i quins són els teus somnis.

Un ejemplo, comenta Pipe, es el siguiente: “Viene una federación y nos cuenta que su sueño es tener un Campeonato del Mundo y que necesitan una serie de cosas para que esto ocurra… Nosotros le podemos ofrecer un servicio de consultoría o les hacemos un plan de comunicación. Aportamos conocimiento y recursos económicos”.

Un exemple, comenta el Pipe, és el següent: "Ve una federació i ens explica que el seu somni és tenir un Campionat del Món i que necessiten una sèrie de coses perquè això passi... Nosaltres li podem oferir un servei de consultoria o li fem una pla de comunicació. Aportem coneixement i recursos econòmics".

Fora de la casa ja hi ha 70 nois, però depenen de nosaltres perquè estan complementant els seus estudis

Amb aquesta filosofia de LaLigaSports, que pretén millorar les condicions de l'esport i dels esportistes espanyols, el Pipe ens explica altres projectes en què estan treballant: "Es tracta de coses senzilles que van més enllà de la part econòmica. Ens ve una federació petita que mai ha tingut relació amb una marca i això no els permet tenir pressupost propi. No saben arribar a un patrocinador. I nosaltres fem un Power Point per presentar a una empresa. A una cosa tan senzilla com això hi donem una solució. També actuem amb els mateixos esportistes. És un dels grans actius d'una federació i volem ajudar que hi hagi competicions; però un altre objectiu és crear herois perquè el món de l'esport sigui un model a seguir. Que els esports siguin referents per als nens".

Un dels casos més interessants que ens explica el Pipe és el de la Federación de Orientación, federació que treballa amb una escola a Moçambic. En aquesta fase d'escoltar, tracten de conèixer la seva història i els crida l'atenció que tinguin una escola a Moçambic i que necessitin material per a la pràctica de determinats esports. Parlen amb les federacions d'atletisme, futbol i judo. Concretament la d'atletisme acaba el contracte amb una marca i el sobrant s'envia a l'Escola Casa do Gaiato. Amb el judo: la federació madrilenya els dona tatamis, cosa que per a ells és una veritable joia. D'aquesta manera, no es malgasta material. Es tracta de connectar necessitats amb solidaritat.

Els nens de l'Escola Casa do Gaiato

"Un amic treballava en una ONG i jo buscava un projecte de cooperació al qual em pogués unir, i en què participessin nens", explica Raúl Cánovas, un madrileny ara establert a Moçambic. "Vaig tractar de ser útil als altres. Donar el millor de mi. Fa 7 anys que treballo en una escola de futbol i m'encanten les criatures. Aquest és el projecte de la meva vida. A la casa hi en tenim 158 que hi viuen de manera permanent, des dels 2 anys fins als 19 o 20 anys".

Com us dona suport LaLiga? - preguntem al Raúl.
LaLiga ens aporta poder difondre el nostre projecte ara que és difícil de mantenir. La seva funció és molt important. Ens han proporcionat material esportiu i sobretot poder obrir noves finestres a la comunicació per explicar el que fem perquè la situació és delicada.

Què et va dir la família quan els vas dir que anaves tan lluny?
Em van preguntar que on era Moçambic i que si estava en guerra [el Raúl riu]. Es van mostrar preocupats però ja coneixien el projecte.

Com és el dia a dia de la família?
A la casa tenim una escola concertada amb suport de l'Estat. Hi ha un grup de nens que hi va al matí i que a la tarda té activitats a la casa. És com una casa normal, i tot ho fan els nens: menjar, bugaderia, tenim camps de cultiu, fusteria... La filosofia és donar-los educació integral i que aprenguin un ofici. I, és clar, també hi ha esports: tenim bàsquet, futbol, judo, curs de vela i aquest any comencem atletisme i orientació.

Què necessiteu ara com ara?
En general: necessitem donacions per al manteniment de la salut, aliments, etc, i el fet de difondre és el millor regal. Però poder donar a conèixer el projecte és un regal en si mateix. Perquè són 158 nens i uns 70 ja són fora de la casa però depenen de nosaltres perquè estan complementant els seus estudis.

Els nens de l'Escola Casa do Gaiato

En l’àmbit esportiu: seguim necessitant material i suport econòmic, i sobretot que ens ajudin amb el transport perquè som a 45 quilòmetres de Maputo, la capital de Moçambic. I també necessitem ajuda per aconseguir entrenadors formats. Tenim cinc equips de nenes que fan atletisme.

Què aprèn un entrenador de futbol en un projecte solidari com aquest?
He après molt més del que he pogut ensenyar. He après a valorar cada petita cosa que tenia a Espanya. S'aprèn a valorar més la vida perquè els problemes aquí són molt més importants. S'aprèn a viure la vida amb alegria.

Alegria, solidaritat, esport... són màximes que LaLigaSports porta en el seu ADN. Les federacions, clubs i esportistes espanyols, així com ONG i altres organitzacions filantròpiques que operen tant dins com fora de les nostres fronteres, es veuen afavorides per la gestió supraesportiva d'una Liga que va molt més enllà del futbol.