Els protectors del cel

Els protectors del cel

Saben qui és, a LaLiga, el més ràpid en un camp de futbol? Aquest és el rànquing: en tercera posició, Luis Advíncula, lateral dret del Rayo Vallecano de Madrid (36,15 quilòmetres per hora); en segona posició, Gareth Bale (36,90 quilòmetres per hora), davanter del Reial Madrid; i en primera posició, l'Àguila de Harris (270-320 quilòmetres per hora).

Que qui és l'Àguila de Harris? A més dels vint-i-dos jugadors del camp, entrenadors, directors tècnics, de manteniment, taquillers, encarregats de material, estadístics, directius o aficionats, alguns dels nostres estadis tant de LaLiga Santander com de LaLiga 1 | 2 | 3 es mantenen sans i nets gràcies a àguiles, mussols o falcons. Concretament, l'Àguila de Harris, provinent dels deserts de l'Amèrica Central, és una de les espècies més usades amb aquesta finalitat. El divulgador Félix Rodríguez de la Fuente va definir el falconer -ensinistrador d'aus rapaces- com "un home d'esperit sensible, de coneixements naturals profunds i d'esperit proteccionista summament arrelat".

Un d'aquests homes sensibles és Salva Chabrera Mesado, qui fa 25 anys que treballa en això i 19 que està vinculat al Vila-real CF, equip que milita a LaLiga Santander. A casa seva sempre hi va haver coloms i el fascinava com els falcons marcaven el territori. A Salva també l'emocionaven, com no, els documentals de Félix Rodríguez de la Fuente quan, àguila en mà, aconseguia remoure sensacions, sentiments i entusiasmes en observar la majestuositat d'aquella au elevant pels cels una bellíssima cabra. "L'estadi de la Ceràmica tenia problemes amb els coloms i les tórtores per diversos motius: perquè són com Àtila, que per on passen no torna a créixer l'herba, es mengen la llavor del camp i sobretot... perquè els coloms són molt bruts i deixaven l'estadi i els seus voltants com un femer. Des de fa anys, això ja no passa".

I és que Salva es recrea en un art que ja es practicava a la Xina i el Japó fa 10.000 anys, l’exercitava Genguis Khan a Mongòlia; a Europa es va conrear durant tota l'Edat Mitjana i en ple segle XXI té gran utilitat tant en estadis de futbol com en aeroports o en la caça esportiva.

L'àguila mascle Groguet del Vila-real CF

Els clubs, tant de LaLiga Santander com els de LaLiga 1 | 2 | 3, així com altres estadis més modestos, tenen clar que els estalvis econòmics en el manteniment de les seves instal·lacions són patents quan es fan servir falcons, àguiles i mussols per evitar calbes en l'herba dels estadis, així com situacions insalubres per als aficionats que van a animar els seus equips. Salva s'ocupa de dues àguiles i un mussol, als quals cuida amb cura. "L'àguila mascle es diu Groguet (que és com es diuen els aficionats del Vila-real CF). Groguet pesa 600 grams i és molt ràpid fent vols rasants. Després hi ha la femella: Moby Dick, que pesa un quilo i cent grams. És gairebé el doble de gran que el mascle, com passa amb totes les aus rapinyaires. Elles són més corpulentes perquè han d'esbocinar les preses".

Salva Chabrera i el seu mussol nival Pau

Salva ha creat un entorn hostil per als coloms. Les seves àguiles no els cacen sinó que els espanten i per això ni s'acosten a l'estadi. Els coloms són més ràpids, però saben que l'àguila és un terrible depredador. La seva funció és merament dissuasòria. Groguet i Moby Dick no estan sols a l'estadi de la Ceràmica. Ambdues meravelles conviuen al costat de Paz, un mussol nival femella, "ben igual que l'òliba de Harry Potter" -apunta Salva. Si bé les àguiles fan vols rasants, el mussol recorre l'espai aeri de les grades per evitar que els coloms busquin refugis sota teulada, dormin a bona temperatura, tinguin menjadors i abeuradors i, en definitiva, es trobin a gust. "Els coloms defequen cada vint minuts perquè tenen un metabolisme molt ràpid. Imagines milers de coloms fent el mateix dia i nit dins del recinte on després s'acosta l'afició?".

I és que els avantatges de treballar la falconeria a l'estadi són manifestes. Es tracta d'un benefici sanitari i d'un enorme estalvi econòmic. Netejar les excrecions columbines diàriament implica molt personal, moltes màquines de rentat a pressió i un alt consum energètic.

Salva manté una estreta relació amb el Vila-real CF; no en va, el seu fill Dani ha estat aleví amb 9 anys, entrenador de porters i ara treballa a l’Al-Nassr, club de Primera Divisió a l'Aràbia Saudita. Li agrada al Dani la falconeria? "Ara està lluny, però li encantava tractar amb Groguet, Moby Dick i Paz".

Dani amb l'àguila mascle Groguet

Són molts els clubs que coneixen els avantatges de treballar l'aviram. Un altre d'ells és la Unión Deportiva Las Palmas, a LaLiga 1 | 2 | 3, l’estadi del qual, el de Gran Canària, disposa d'un aforament per sobre dels 32.000 espectadors. Els canaris aposten per la cinegètica i per Braulio Perdomo, home sensible, lampista i entrenador de falcons durant el dia; i entrenador de nens en futbol sala als vespres. Per a Braulio, la falconeria va començar com un hobby: "Ho vaig veure al Parque de las Águilas, al sud de Tenerife, i em va encantar. Ara és la meva passió".

Braulio amb el seu àguila Ico

Braulio entrena tres preciosos espècimens: dues àguiles femelles i un falcó mascle. "El falcó es diu Kabul, com la capital de l'Afganistan, i té onze anys". Les àguiles es diuen Birra i Ico, com la princesa de Lanzarote, filla de l'espanyol Martín Ruiz de Avendaño i de Fayna, la sublim dona de Zonzamas, rei del lloc. Ico porta dotze anys amb Braulio i l’ha entrenat des que era un esparver; i Birra n’hi porta sis, però la va comprar ensinistrada. El falconer de l'estadi canari aborda l'entrenament de les seves aus d'una manera diferent a Salva. "Si una de les meves àguiles veu un colom per l'estadi només té una motivació: menjar-se'l. I la diferència amb el falcó és que aquest fa vols de persuasió".

Ico, una de les àguiles la Unió Esportiva Las Palmas

Per a Braulio, que també té una criatura de deu anys a qui li encanten les rapinyaires, l'estalvi en neteja per al club és molt evident. L’excrement del colom és realment corrosiu i si el deixes sense netejar deixa no només una marca, sinó fins i tot una possible ruptura sobre superfícies metàl·liques a causa de l'àcid de les substàncies que desprenen.

Kabul, el falcó mascle de la Unió Esportiva Las Palmas

A canvi, les aus necessiten cures i afectes. "Un cop Kabul es va espantar en escoltar un estrèpit dins de l'estadi i va acabar al terrat d'un edifici. El vaig poder localitzar gràcies a un aparell telemètric, un GPS que em va indicar la seva posició... I saps a qui li encantaven aquests animals? Doncs a Quique Setién, que va estar aquí d'entrenador quan la UD Las Palmas jugava a LaLiga Santander".

Ja veuen, en els estadis espanyols la presència de Bale o Advíncula és fonamental per als seus equips. Però encara hi ha qui els guanya... almenys en velocitat.