SD Eibar, mig segle de lluita per la igualtat :: Prensa Ibérica

SD Eibar, mig segle de lluita per la igualtat

El club armer va iniciar el 2016 un seguit d'activitats de visualització i sensibilització en favor de futbol femení, sempre amb el record d'un grup d'amigues eibartarras que el 1971 van trencar les barreres socials i van disputar el primer partit entre dones a Ipurua. Les iniciatives en pro del futbol femení van començar quan la presidenta, Amaia Gorostiza Telleria, va arribar al club el 2014

Una 'quadrilla' d'amigues, una pilota i moltes ganes. Pocs ingredients més van ser necessaris el 1971 per fer història i trencar barreres a Eibar, on al maig d'aquell any es va celebrar un històric partit de futbol femení. Aquella trobada va ser el germen per a propers èxits esportius a la localitat armera, que en els últims anys ha estat escenari de diversos homenatges de l'SD Eibar Fundazioa, amb la presidenta Amaia Gorostiza al capdavant.

Aquelles noies van haver de lluitar contra les prohibicions dels anys de dictadura, com la participació de les dones en l'esport en general i el futbol en particular, sota l'argument que "no és apropiat per a les senyoretes". "A més de l'amistat tenien en comú l'afició a l'esport i moltes ganes. Van haver de buscar altres noies de la comarca a qui els agradés l'esport i a Mikel Izeta, xicot d'una d'elles i qui les va ajudar a tenir uns pocs fonaments de futbol per muntar l'equip", recorda Mikel Larrañaga, vicepresident de l'SD Eibar Fundazioa.

Primer partit de futbol femení a Ipurua, prohibit per les autoritats (1971) - Foto: SD Eibar

Van decidir contactar amb Antonio Corral, glòria armera i aleshores entrenador del club guipuscoà, a la recerca de suport de l'entitat. "Crec que les va rebre una mica escèptic, però en vista de la insistència, perquè no van parar fins a tenir l'autorització per jugar un partit a Ipurua, finalment va acceptar", reconeix Larrañaga, que puntualitza que les jugadores van buscar suport d'una empresa privada eibartarra per a les seves samarretes. Amb el permís aconseguit, van quadrar un primer partit davant el veí poble d'Ermua, que fet i fet acabarien guanyant 1-0.

Encara avui es recorda que el duel va estar a punt de no disputar-se, després que el Governador Civil el prohibís. L'àrbitre es va espantar i va haver d'arbitrar un linier perquè no se suspengués un partit que va ser també orgull a la comarca perquè les jugadores van destinar els diners recaptats a les ikastoles (escoles basques) clandestines, que llavors alfabetitzaven els nens en euskera.

Aquella història va deixar un gran exemple i també una llavor. "El fruit d'aquelles pioneres que amb molt desvergonyiment i molta inquietud social van muntar aquell partit va ser un equip de noies com el Eibartarrak", considera Larrañaga. Aquest equip, a qui el club armer pensa homenatjar aquest any 2019 amb, entre altres actes, un servei d'honor en un duel de Laliga Santander, va ser capaç de lluitar en la màxima categoria del futbol femení i aconseguir un subcampionat de Lliga, un altre de Copa i un títol de Supercopa a la temporada 1998-99, ara fa 20 anys.

De la mateixa manera que s'homenatjarà en els pròxims mesos les jugadores d'aquell històric equip de l'Eibartarrak pel seu 20è aniversari, el 21 de desembre de 2017 el club armer va realitzar un sentit homenatge a aquelles dones que el 1971 van fer història. A la façana de la Tribuna Est d'Ipurua es va col·locar una històrica fotografia de Segundo Varela Petite que retratava les integrants d'aquell equip femení per deixar constància de "la valentia d'aquestes dones, precursores del futbol femení blaugrana", segons va escriure llavors el club a la seva pàgina web.

D'esquerra a dreta: Ainara López de Viñaspre, Arrate Fernández, Patricia Rodriguez, Amaia Gorostiza, Ostaiska Egia, Gema Baqué i Kattalin Badiola Olaran - Foto: SD Eibar

A més, Amaia Gorostiza, presidenta del club, va rebre les jugadores, el seu llavors entrenador Mikel Izeta i fins i tot l'esmentat fotògraf Varela Petite a la llotja d'Ipurua. Van gaudir al voltant d'una taula d'un bon àpat basc i després van saltar a la gespa al costat de la presidenta i l'alcalde de la ciutat, Miguel de los Toyos, per rebre l'aplaudiment d'una afició entregada minuts abans que iniciés un SD Eibar-Girona FC de Laliga Santander que, a més, va finalitzar amb golejada local (4-1).

"Arran de l'arribada d'Amaia Gorostiza al club un dels objectius va ser rescatar la Fundació. Entre els diferents àmbits que s'aborden hi ha la dona com a reivindicació social. Per això vam decidir fer aquest homenatge", explica Larrañaga, que també apunta altres iniciatives importants, com el fet que Ainhoa Alonso, excapitana de l'equip femení, hagi començat a entrenar amb l'equip masculí de veterans, així com les dues ocasions en les que el club va obrir les portes d'Ipurua al primer equip femení.

Per al club, en paraules de Larrañaga, "el futbol femení és un esport emergent, amb un creixement espectacular", per la qual cosa han fet "una aposta forta amb l'objectiu de tenir un equip a la primera categoria". "Un dels mitjans per fer atractiu el futbol per a les dones és tenir un equip a la Lliga Iberdrola. Els nens i nenes miren Messi, Ronaldo o els ídols locals de l'SD Eibar, i volem incorporar a aquest escenari les noies del nostre primer equip".

En aquest sentit, el club va entendre com a tema clau sensibilitzar la població, duent a terme iniciatives per donar visibilitat al primer equip femení, que avui lluita per l'ascens a la Lliga Iberdrola. La primera va ser citar l'afició a Ipurua el 26 de novembre de 2016, 45 anys després que aquelles amigues trenquessin les barreres socials, per a una trobada amistosa entre l'SD Eibar femení i el CD Tacón madrileny. El duel va ser un èxit, omplint la Tribuna Principal i aconseguint a més el triomf per 2-1. Un any després, madrilenyes i armeres es van tornar a mesurar en un altre partit amistós, aquest cop a Madrid.

SD Eibar femení i el CD Tacón madrileny - Foto: SD Eibar

També destaca l'últim partit disputat per les blaugrana davant la seva afició. El passat 16 de desembre, com un altre pas clau per a la visualització del futbol i també de solidaritat, el club va convidar tots els aficionats a omplir Ipurua per viure una trobada benèfica entre l'SD Eibar i C.A. Osasuna, dos equips que lluiten per l'ascens en el Grup II de la Segona Divisió femenina. Les entrades van ser gratuïtes, però el club va donar 1 euro per cada assistent (2.253) a l'Associació Aspanogi, Associació de Pares de nens oncològics de Guipúscoa.

Trobada benèfica entre l'SD Eibar i C.A. Osasuna - Foto: SD Eibar

Aquesta va ser una mostra més de les moltes que el club guipuscoà ha donat a favor de la inclusió en l'esport. "Cal adaptar-se als temps i donar resposta a una inquietud social que afortunadament hi ha en aquest moment a la societat. L'Eibar té l'obligació d'estar al corrent i contribuir amb totes les seves possibilitats. Fins i tot, si podem, estirar el carro en el moviment reivindicatiu de la dona", destaca el vicepresident de l'SD Eibar Fundazioa.

Mikel Larrañaga està convençut que el futbol femení és un "esport emergent" i ho exemplifica amb el que ha passat a San Mamés el passat 30 de gener, quan Athletic Club i Atlètic de Madrid Femení es van mesurar en els quarts de final de la Copa de la reina davant 48.121 aficionats, aconseguint el rècord d'assistència a un partit de futbol femení a Espanya. "Hi haurà un abans i un després d'aquest partit, és un primer pas molt important i l'SD Eibar vol ser-hi", assegura Larrañaga, qui marca el proper objectiu del club: col·locar el primer equip femení en l'elit i ser "el mitjà de connexió per a les noies del poble i de la comarca".