El rector de la Universitat de Barcelona (UB), el manresà Màrius Rubiralta, va acceptar ahir la proposta de la nova ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, d'ocupar la Secretaria d'Estat d'Universitats. El rector Rubiralta va comunicar aquesta decisió al president del Consell Social de la Universitat de Barcelona i al seu equip, amb el qual decidirà durant les pròximes hores els canvis que el nou nomenament implica en relació amb el govern de la Universitat. En els propers dies s'ha previst la convocatòria d'un Consell de Governextraordinari.

El nou Ministeri de Ciència i Innovació s'estructura en dues secretaries d'Estat, la d'Universitats, que ocuparà Màrius Rubiralta, i la d'Investigació, al capdavant de la qual estarà el president del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC),Carlos Martínez Alonso. L'ens tindrà competències en universitats, recercacientífica, desenvolupament tecnològic i innovació en tots els sectors, i coordinarà també els organismes públics de recerca de titularitat estatal.

La Secretaria d'Estat d'Universitats disposarà de dues direccions generals, la d'Universitats i la de Programes de Recerca i Transferènciade Coneixement. Màrius Rubiralta i Alcañiz (Manresa, 1952) és rector de la Universitat de Barcelona des del maig de 2005. Doctor en Ciències Químiques i catedràticde Química Orgànica a la Facultat de Farmàcia de la UB, la seva línia de recerca s'ha centrat en la síntesi orgànica relacionada amb la preparació de fàrmacs. És autor de més de cent publicacions internacionals i ha dirigit quinze tesis doctorals. Al llarg de la seva trajectòria professional Màrius Rubiralta ha ocupat els càrrecs de director del Departament de Farmacologia i Química Terapèutica, de vicepresident de la Divisió de Ciències de la Salut, de vicerector de Recerca de la Universitat de Barcelona, i de director general del Parc Científic de Barcelona. Així mateix és membre numerari de la Reial Acadèmia de Farmàciade Catalunya, i l'any 2003 va rebre la Medalla Narcís Monturiol. Actualment exerceix també, entre d'altres, els càrrecs de president de la Comissió d'Estratègia del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i de vicepresident primer de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Des dels diferents càrrecs institucionals que ha ocupat, Màrius Rubiralta ha dedicat una part important de la seva activitat a promoure la recerca universitària i al desenvolupament de noves polítiques de transferència de tecnologia. Ha participat en diverses publicacions, llibres i conferències i, en el marc del projecte del Parc Científic de Barcelona, ha introduït un nou concepte de relació entre el sector generador de nous coneixements i l'empresa.

El nou ministeri espanyol de Ciència i Innovació és un format que el govern de José María Aznar ja va assajar, però que no va dotar de prou competències, especialment en educació superior. El fet que Rubiralta i Universitats en formin part, afavorirà el diàleg entre les universitats i els actors dedicats a la investigació científica i el desenvolupament tecnològic.

El nomenament de Rubiralta ha estat una de les primeres decisions que ha pres la nova ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, el dia després de prometre el seu càrrec davant el rei, en l'acte que va tenir lloc dilluns al palau de la Zarzuela.