La Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM) ha exigit a l'Ajuntament que aturi i retiri el projecte de carril bici que actualment s'està implantant a la ciutat, ja que considera que el consistori "l'ha imposat sense diàleg ni projecte de mobilitat". Tretze de les 19 associacions de veïns de Manresa reclamen a l'Ajuntament, a través d'un comunicat, que "plantegi un debat obert a totes les entitats per tirar endavant un projecte global de mobilitat". Malgrat que la FAVM es mostra contrària a la proposta de carril bici feta per l'Ajuntament, no detalla quins inconvenients troba al traçat.

En un ple celebrat la setmana passada, les associacions de veïns de la Sagrada Família, Balconada, Cots-Guix-Pujada Roja, Font dels Capellans, Escodines, Poble Nou, Mion-Puigberenguer, Passeig i rodalies, Sant Pau, Valldaura, Carretera de Santpedor, Vic-Remei i Cal Gravat van debatre sobre la implantació del carril bici a Manresa i, malgrat que totes les entitats veïnals manifesten que donen suport "a la necessitat d'impulsar carrils bici", destaquen que cal fer-ho "amb diàleg, participació i un projecte global de mobilitat per a la ciutat". Per això, reclamen "nous procediments" i exigeixen a l'Ajuntament que doni "la informació a temps i faciliti el debat amb les entitats".

La FAVM denuncia que en el procediment d'implantació del carril bici, l'Ajuntament hagi obviat eines de participació ciutadana, com per exemple els consells de districte. Les associacions de veïns retreuen, en aquesta línia, que "molt sovint els regidors parlen de participació, però, quan els convé, se n'obliden".

La federació de barris és partidària que, en aquest pla de mobilitat que proposa a l'Ajuntament, hi inclogui "un carril bus, especialment al centre", ja que, segons s'assenyala en el comunicat, "milloraria molt la puntualitat i la freqüència de pas".

Si l'Ajuntament no té en compte les peticions de la federació de barris, ni de les entitats que representen el comerç (vegeu destacat), el carril bici que ha d'enllaçar el Congost amb el parc de l'Agulla serà una realitat el mes de febrer, coincidint amb la Llum.

L'itinerari de carril bici, de 8,2 quilòmetres, pren diferent formats segons l'espai per on transcorre. Existiran trams de carril bici en calçada, en què les bicis circularan al costat dels cotxes; trams en vorera, en què els senyals separaran vianants de ciclistes; trams en zones limitades a 30 km/h; trams en illes de vianants; i trams que recorreran espais naturals.