Mossèn Joan Tuneu, rector de la Seu de Manresa durant els darrers 14 anys, es jubilarà el setembre vinent i serà substituït per Antoni Boqueras, actual rector de Ripoll i de 18 parròquies més del Baix Ripollès. Només una setmana després que el bisbat de Vic comuniqués la notícia, ahir es va produir la primera trobada entre tots dos per començar a passar-se el relleu. Ha estat una salutació entre el passat i el futur de la basílica manresana.

Mossèn Boqueras va aparcar a la Baixada de la Seu el seu cotxe 4x4 de color blau. És un cotxe adient per anar, des de Ripoll, a parròquies com les de Borredà, Gombrèn o les Lloses, però, com ell mateix va admetre, "potser no serà tant adient per a la ciutat". Les 19 parròquies (les més grans les de Ripoll i Campdevànol) que té ara sota la seva responsabilitat sumen 16.000 habitants. Ara serà el rector de dues de les parròquies més grans de Manresa, les de la Seu i el Carme, que, per la seva representativitat, tenen influència sobre els 77.000 veïns de la ciutat.

Ja es coneixien

Tuneu i Boqueras van reunir-se a la tarda, i van recordar que ja s'havien conegut quan el rector de Ripoll va acompanyar Joan Antoni Castillo, que també provenia del Ripollès, per presentar-se com a nou vicari de la Seu i el Carme, el 2008. D'aquella trobada, Boqueras ja coneixia algunes estances de la rectoria de la Seu, que ahir va poder recórrer amb més profunditat.

Al matí, Boqueras ja s'havia trobat amb Castillo, amb qui va visitar el Carme i el Casal de l'Església. Més endavant repetirà la visita acompanyat de Tuneu, que n'és el responsable des del 2007.

Abans de començar el recorregut per l'interior de la basílica de la Seu, els dos protagonistes d'ahir qualificaven la trobada de "molt cordial". Boqueras en va extreure que l'actual rector "ha fet una tasca excel·lent, que intentaré continuar per ser un bon successor". Després de conèixer el seu antecessor i familiaritzar-se amb els edificis, el futur rector ja va manifestar que té "ganes de començar a conèixer la gent i tirar endavant la vida parroquial".

Mossèn Tuneu, que anirà a viure en una casa d'acolliment per a mossens a Vic, també va emportar-se una bona impressió del seu successor perquè "té bona resposta a interrogants que tenia plantejats". L'actual rector va valorar que Boqueras és la persona adequada per "donar l'orientació que cal a la Seu". Considera que cal estendre la restauració de la basílica als locals parroquials, "que és on hi ha les persones que li donen vida". I també que cal impulsar el projecte turístic de la Seu, per la qual cosa agraeix l'experiència de què disposa Boqueras en el projecte en marxa al monestir de Ripoll. Tots dos sacerdots van interessar-se pel nombre de visitants que atreuen els respectius temples dels quals són ara responsables. La Seu disposa d'uns 30.000 visitants anuals, que paguen un euro per l'entrada. A Ripoll, en tenen el doble, i paguen tres euros.

"Què és el ciment?"

Un altre tema de conversa van ser les obres de la plaça de la Reforma. Una foto de la façana principal de la Seu que hi ha al despatx parroquial va servir a Tuneu per informar Boqueras que "l'Ajuntament ha condicionat aquesta façana". Així, el futur rector, que ja havia voltat per l'exterior, es va interessar: "què és el ciment?". I Tuneu li va explicar que s'ha aconseguit l'acord per rebaixar els murs i l'ascensor inclosos en la urbanització de la plaça i que tapaven aquesta façana principal. "Se'n podrà treure partit", va dir.