Cent trenta-quatre infants i joves de Manresa pinten el significat de la pau en un mural que s’exposarà a la zona zero de Nagasaki, al Japó, entre el 6 i 10 d’agost. L’obra, creada sota el lema “Educant per la Pau”, es mostrarà acompanyada de deu murals més; cinc de Nagasaki, un de Kanagawa, i un de Nagoya, Xina, Índia i Romania.

Aquesta iniciativa, que forma part del projecte internacional Kids Guernica, permetrà veure el mural dels joves manresans durant la celebració dels actes de l’edició d’enguany de Manresa Solidària, en el mes d’octubre, quan l’obra haurà retornat del Japó i s’exposarà als diferents barris i equipaments de la ciutat.

Una iniciativa internacional promoguda des de Japó

Kids Guernica és un projecte internacional d’art infantil per la pau que va néixer a Japó l’any 1995, en el 50è aniversari de la Segona Guerra Mundial i del llançament de la bomba sobre Hiroshima i Nagasaki.

L’objectiu d’aquesta proposta és motivar els infants d’arreu del món a creure en un món en pau, evitant el sofriment de les societats civils i prevenint el desencadenament de guerres per qualsevol motiu econòmic, geopolític o ideològic. Amb aquesta finalitat s’han realitat 160 murals d’una mida semblant al Guernica de Picasso a 40 països del món. Per més informació es pot consultar: http://kids-guernica.blogsport.com.es/

A Manresa, aquesta activitat s’ha organitzat conjuntament amb el Projecte de les Biblioteques Veïnals de la Federació d’Associacions de Veïns i amb Justícia i Pau, una ONGD que ha particip at en les activitats formatives.

Procés de creació del mural

Les biblioteques han estat la plataforma perquè el sentir dels nens i nenes de la capital del Bages estigui representat a Japó i expressi la voluntat de continuar treballant per un món millor. Així els infants van participar al projecte en diferents etapes:

En un primera fase es va organitzar un taller per reflexionar sobre la pau i el perquè dels conflictes bèl·lics. Es van presentar exemples basats en el context de la Guerra Civil Espanyola i es va relacionar la temàtica dels conflictes bèl·lics actuals incidint en les greus seqüeles que les guerres generen en els infants

Posteriorment, els joves van fer un dibuix individual per la pau amb l’objectiu d’acompanyar a cada participant a veure quines coses es poden fer des de la vida quotidiana per promoure el benestar general

I, per acabar es va crear el mural col·lectiu que es basa en una composició formada per elements aportats pels diferents participants amb la idea de fer una creació conjunta que potencií actituds quotidianes de pau, entesa no només com a absència de guerra sinó com a respecte i solidaritat entre les persones i pobles.

Activitats de sensibilització per la cohesió social

Aquesta acció forma part del Pla de sensibilització i educació en valors que es porta a terme des del Programa de Cooperació de l’Ajuntament de Manresa de forma conjunta amb el Consell Municipal de Solidaritat i amb el suport de la Diputació

El Pla de sensibilització té com a objectiu bàsic realitzar activitats preventives i de cohesió social que promoguin una ciutadania oberta a diferents realitats i compromesa en el treball per millorar tant el propi entorn com les causes de les desigualtats.