Segueix-nos a les xarxes socials:

El laboratori de Sant Joan de Déu analitza mil mostres de sang al dia

El servei estrena espai i incorpora nova tecnologia que li permetria doblar les analítiques diàries

El laboratori de Sant Joan de Déu analitza mil mostres de sang al diaSalvador Redó

El laboratori de l'Hospital de Sant Joan de Déu analitza cada dia mil mostres de sang. Amb les noves instal·lacions totalment automatitzades que acaba de posar en marxa podria doblar aquest nombre sense haver d'augmentar els recursos humans. Actualment hi treballen una cinquantena de persones. Com altres dependències de l'hospital, es tracta d'un servei en el qual no hi ha pacients, però els resultats que en surten són cabdals per determinar el tractament mèdic a seguir. Aquí els tubs amb sèrum sanguini circulen per una cadena a tota velocitat i en perfecte ordre. Uns sofisticats aparells analitzen les mostres i en pocs minuts n'apareixen els resultats.

La Fundació Althaia ha unificat els laboratoris que tenia al Centre Hospitalari i a l'edifici històric de Sant Joan de Déu en un un de sol a la planta - 4 de la part nova de l'hospital. Ha sigut un trasllat complicat perquè s'ha hagut de fer sense deixar de treballar. En tot moment s'han hagut de continuar fent anàlisis, i a més a més s'ha hagut de formar el personal per a la nova estructura. Al laboratori del Centre Hospitalari s'atenia tota la primària del Bages, mentre que a Sant Joan de Déu es feia l'activitat pròpia de l'hospital, les consultes externes i les dues àrees bàsiques que gestiona Althaia, la del Barri Antic i la de les Bases de Manresa.

Procés robotitzat

"L'estructura que teníem abans no té res a veure amb la d'ara", explica la cap del servei, Fina Franquesa. Aprofitant que havien d'estrenar un espai nou s'ha dissenyat expressament per "robotitzar tot el procés analític. A Catalunya pràcticament estem al mateix nivell que l'Arnau de Vilanova de Lleida, el Clínic i la Vall d'Hebron", afirma.

En aquest cas un procés robotitzat significa, a grans trets, que la mostra de sang es col·loca a l'inici de la cadena amb les dades que ha demanat el metge que ha prescrit l'analítica, que acostumen a ser una vintena, i que iniciarà un recorregut per tota una sèrie de sofisticats aparells fins a arribar al final i donar els resultats sol·licitats. Tot el procés dura poc més de 15 minuts, 10 si es tracta d'una urgència en la qual se sol·liciten quatre elements bàsics.

Robotitzar "també vol dir que disminueixes molt el tema de riscos biològics. Hi ha contaminació zero perquè el tècnic no ha de tocar res en cap moment. Fins ara s'havia de centrifugar, i ara el tub amb la mostra es posa directament a l'inici de la cadena", comenta Franquesa. Per uns conductes els tubs amb sang es distribueixen cap a dos aparells centrifugadors que transformen la sang en sèrum. Posteriorment passen pels analitzadors. "Els tenim per duplicat perquè nosaltres reballem les 24 hores del dia els 365 dies de l'any".

Prem per veure més contingut per a tu