L'empresa del manresà Xavier Arrufat Awaait Artificial Intelligence SL ha estat finalista de la gala celebrada a Milà dels Premis Globals de Transport Públic, que serien l'equivalent als Oscar però de la mobilitat.

L'aplicatiu que competia era el Detector que permet lluitar contra el frau que cometen els que travessen les barreres aprofitant el pas d'un altre usuari (vegeu diari de dimarts) i que està implantant a les seves estacions Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

En la categoria d'Experiència Operativa i Tècnica, el projecte presentat per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya "Tarifes justes per a tots: la intel·ligència artificial i les tecnologies mòbils en l'ajuda d'inspectors de bitllets" competia amb l'institut de recerca del Ferrocarril de Corea del Sud, MTR Corporation Limited de Hong Kong i Barclays-Cubic-Transport for London per al projecte d'acceptació de targes de pagament sense contacte en el transport públic de Londres. Finalment va ser Londres qui es va endur el guardó.

Xavier Arrufat ha explicat que per arribar a la final ha calgut competir amb 200 propostes d'arreu del planeta i trobava lògic que guanyés el projecte londinenc perquè les magnituds en ús del transport públic són abismalment diferents: a Londres hi ha 1.300 milions de passatgers anuals; a Seül, 2.500 milions; a Hong-Kong, 1.500 milions; i els FGC en tenen 75 milions.