Ampans no podia tenir un final del seu 50è aniversari amb més participació, ni més rodó, ni tampoc de més alçada que el que va viure dissabte gràcies a La Fura dels Baus i a d'altres valuosos col·laboradors com Anigami, Xàldiga i l'obra social de La Caixa.

Si bé hi va haver preparatius durant tot el dia, el fi de festa va ser al vespre en una plaça de Sant Domènec plena de gom a gom. I no només la plaça, també hi havia gent a la Muralla. I a Crist Rei, on es van omplir les escales d'ampolles de cava decorades per recordar la mítica campanya del paper i el vidre que l'entitat va mantenir viva durant prop de vint anys per recaptar diners per als seus projectes adreçats a persones amb discapacitat intel·lectual.

Dir que va ser un final d'alçada no és gratuït. Una xarxa formada per una quarantena de persones es va elevar fins a 45 metres gràcies a una grua amb un braç de 52 metres i de 90 tones de pes cedida per Rubió-Pubill. A les altures, penjats com una teranyina humana, en una clara al·legoria que Ampans ha arribat on ha arribat gràcies al treball conjunt de moltes persones, van oferir una breu coreografia amb música en directe dels manresans Puput. Un castell de focs va cloure l'acte. Per la megafonia es van escoltar paraules d'agraïment de l'associació a tota la gent que els ha fet grans i un «endavant».

Al matí i a la tarda hi va haver assajos, de manera que els 80 voluntaris que es van apuntar per fer la xarxa (usuaris, treballadors, familiars, col·laboradors...) poguessin viure l'experiència. També se n'han fet a les instal·lacions d'Ampans el darrer mes i mig.

Una llar d'infants

Dissabte a migdia, Pera Tantiñá, un dels directors de La Fura, definia el projecte dient que «nosaltres posem la idea i ells, l'energia». Remarcava que l'objectiu de l'espectacle era l'emoció i no l'estètica. Es va aconseguir amb escreix. Toni Espinal, director d'Ampans, valorava molt positivament tots els actes que s'han fet per celebrar el mig segle. «Preteníem dues coses: reconèixer el passat i tota la gent que ha contribuït amb Ampans, que és molta, i donar a conèixer el que estem fent per projectar el futur». Avançava per al febrer l'obertura d'una llar per a infants de famílies amb dificultats, i que estudien un nou projecte per generar ocupació per a persones amb discapacitat.

Passades les 7 del vespre una cercavila encapçalada pels incombustibles tabalers de Xàldiga va acompanyar les persones que eren a Crist Rei fins a Sant Domènec, que ja estava ple com un ou, per assistir a l'espectacle d'enlairament. Acabat tot, s'havia previst retirar de Crist Rei les ampolles, unes 400, al costat de cadascuna de les quals es va posar una espelmeta, i entre les quals n'hi havia unes quantes decorades per membres del Cercle Artístic.